Στον αέρα το νέο πρόγραμμα των αυτόχθονων φυλών, σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι...

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ η παράταση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Όμως το Υπουργείο έμεινε στην ανακοίνωση και δεν δημοσιεύθηκε η σχετική εφαρμοστική υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή την στιγμή στον αέρα οι εκτροφείς αυτόχθονων φυλών.

Ο κ. Κώστας Κυροχρήστος, εκτροφέας μαύρου χοίρου από την περιοχή του Νεοχωρίου Μεσολογγίου, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, την οποία κοινοποίησε και στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «ψεύτικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις του Υπουργείου, που προέρχονταν από την πρώην γενική γραμματέα κ. Καλογήρου, όπως επίσης τον ίδιο τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, που δόθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, περί παράτασης του προγράμματος των αυτόχθονων φυλών.

Μιας παράτασης που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν λόγοι να γίνει μιας και υπάρχει εγκεκριμένο το νέο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 14 μήνες (που περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ). Την παράταση την αποφάσισαν υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ γιατί δεν είχαν φροντίσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα να προχωρήσουν στη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει το νέο πρόγραμμα και να δημοσιευθεί η προκήρυξη.

Με επαναλαμβανόμενες ψεύτικες υποσχέσεις λοιπόν και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προξενούν στις εκτροφές μας, που αποτελούνται από ζώα σπάνιων ελληνικών φύλων που απειλούνται με εξαφάνιση. Χωρίς την οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν και να επιβαρυνθούν το οικονομικό κόστος οι κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αφανισμό.

Η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση, που προκύπτει από το νέο πρόγραμμα των σπάνιων αυτόχθονων φύλων, είναι απαραίτητη, όπως είναι απαραίτητο το νερό στα δέντρα που χωρίς αυτό δεν μπορούν να ζήσουν με αποτέλεσμα το θάνατό τους. Οι εκτροφές μας με τους λάθος χειρισμούς «ακροβατούν» μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που αντιμετωπίζουν. Δεν είμαστε ούτε μάγοι ούτε ταχυδακτυλουργοί για να μας συμπεριφέρεστε κατά αυτό τον τρόπο. Είμαστε κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές και έτσι και πρέπει να μας συμπεριφέρεστε.

Κύριε Υπουργέ ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, ζητάμε να αναλάβετε σήμερα πρωτοβουλία δίδοντας εντολή στα αρμόδια τμήματα που χειρίζονται το νέο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών για την άμεση εκκίνηση του, με διαδικασίες fast track. Κάθε μέρα που περνάει προσθέτει και έναν επιπλέον λόγο για τη συρρίκνωση μας και τον αφανισμό μας».

www.agrotypos.gr