Μέλι από σύκα

Μέλι από σύκα που παραμερίζει τη ζάχαρη

Υλικά
σύκα (μαζί με τη φλούδα)
νερό

Χρησιμοποιήστε τα πολύ ώριμα
σύκα, αφού βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και δεν υπάρχουν σκουλήκια. Κι ακόμα, μην πετάξετε τις φλούδες των ώριμων σύκων που πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει τη σάρκα τους για μαρμελάδα – είναι εξίσου χρήσιμες κι αυτές, αν προηγουμένως έχετε φροντίσει να τις πλύνετε.

Πλύνετε λοιπόν με προσοχή τα σύκα, κόψτε τα στα δυο για να ελέγξετε το εσωτερικό τους και βάλτε τα στην κατσαρόλα. Γεμίστε με μπόλικο νερό, να σκεπαστούν πολύ καλά, και βάλτε στη φωτιά να βράσουν. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το βράσιμο ώσπου οι φλούδες να μαλακώσουν*.

Στη συνέχεια πολτοποιήστε το υλικό, σουρώστε το στη σήτα και μετά ξανά σε ένα τουλπάνι. Αφήστε το να στραγγίσει καλά και ξαναβάλτε το στη φωτιά να βράσει, ώσπου να πήξει και να γίνει σαν το ρευστό μέλι. Στην αρχή το συκόμελο θα είναι θολό μα όταν αρχίσει να δένει, γίνεται διαυγές. Βάλτε το σε αποστειρωμένα βαζάκια ή μπουκάλια και φυλάξτε το στο ντουλάπι, δεν χρειάζεται ψυγείο.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε παγωτό, σε γιαούρτι, σε κέικ, σε τάρτες, σε βινεγκρέτ για σαλάτες. Είναι εξαιρετικό πάνω σε μυζήθρα φρέσκια.

* Δεν σας δίνουμε συγκεκριμένο χρόνο, γιατί εξαρτάται από την ποσότητα των σύκων κι απ’ τη σκληρότητα της φλούδας τους. Όσο για την ποσότητα, χρησιμοποιήστε όσα σύκα θέλετε, άλλωστε δεν υπάρχουν άλλα υλικά παρά μόνο σύκα και νερό.

Χρήσιμες σημειώσεις:
Αν πυκνώσει πολύ το μέλι – έχει άλλωστε αυτή την τάση –, μη φοβηθείτε. Προσθέστε λίγο νερό κι αφού πάρει μια βράση, ανακατώνοντας, βγάλτε το απ’ τη φωτιά.
Αν τυχόν έχετε μικρή ποσότητα σύκων και ενδέχεται να προστεθεί κι άλλη αργότερα, βάλτε τα στην κατάψυξη πλυμένα, έτοιμα, κι όταν συγκεντρώσετε αρκετή ποσότητα, ακολουθήστε τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο χωρίς να τα ξεπαγώσετε.


tro-ma-ktiko.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων