28 Αυγούστου 2016

Μέλι από σύκα

Μέλι από σύκα που παραμερίζει τη ζάχαρη

Υλικά
σύκα (μαζί με τη φλούδα)
νερό

Χρησιμοποιήστε τα πολύ ώριμα
σύκα, αφού βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και δεν υπάρχουν σκουλήκια. Κι ακόμα, μην πετάξετε τις φλούδες των ώριμων σύκων που πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει τη σάρκα τους για μαρμελάδα – είναι εξίσου χρήσιμες κι αυτές, αν προηγουμένως έχετε φροντίσει να τις πλύνετε.

Πλύνετε λοιπόν με προσοχή τα σύκα, κόψτε τα στα δυο για να ελέγξετε το εσωτερικό τους και βάλτε τα στην κατσαρόλα. Γεμίστε με μπόλικο νερό, να σκεπαστούν πολύ καλά, και βάλτε στη φωτιά να βράσουν. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το βράσιμο ώσπου οι φλούδες να μαλακώσουν*.

Στη συνέχεια πολτοποιήστε το υλικό, σουρώστε το στη σήτα και μετά ξανά σε ένα τουλπάνι. Αφήστε το να στραγγίσει καλά και ξαναβάλτε το στη φωτιά να βράσει, ώσπου να πήξει και να γίνει σαν το ρευστό μέλι. Στην αρχή το συκόμελο θα είναι θολό μα όταν αρχίσει να δένει, γίνεται διαυγές. Βάλτε το σε αποστειρωμένα βαζάκια ή μπουκάλια και φυλάξτε το στο ντουλάπι, δεν χρειάζεται ψυγείο.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε παγωτό, σε γιαούρτι, σε κέικ, σε τάρτες, σε βινεγκρέτ για σαλάτες. Είναι εξαιρετικό πάνω σε μυζήθρα φρέσκια.

* Δεν σας δίνουμε συγκεκριμένο χρόνο, γιατί εξαρτάται από την ποσότητα των σύκων κι απ’ τη σκληρότητα της φλούδας τους. Όσο για την ποσότητα, χρησιμοποιήστε όσα σύκα θέλετε, άλλωστε δεν υπάρχουν άλλα υλικά παρά μόνο σύκα και νερό.

Χρήσιμες σημειώσεις:
Αν πυκνώσει πολύ το μέλι – έχει άλλωστε αυτή την τάση –, μη φοβηθείτε. Προσθέστε λίγο νερό κι αφού πάρει μια βράση, ανακατώνοντας, βγάλτε το απ’ τη φωτιά.
Αν τυχόν έχετε μικρή ποσότητα σύκων και ενδέχεται να προστεθεί κι άλλη αργότερα, βάλτε τα στην κατάψυξη πλυμένα, έτοιμα, κι όταν συγκεντρώσετε αρκετή ποσότητα, ακολουθήστε τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο χωρίς να τα ξεπαγώσετε.


tro-ma-ktiko.gr