Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 συμβουλές για να βρεις το κατάλληλο αντηλιακό

Στις μέρες μας ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο διαδεδομένος από ποτέ και όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, κατά 90% είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), δηλαδή από την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο. Βέβαια, όσο επικίνδυνο και αν ακούγεται, είναι εύκολο να περιορίσεις την υπερβολική έκθεσή σου στην υπεριώδη ακτινοβολία, με το να
χρησιμοποιείς το κατάλληλο αντηλιακό προσώπου και σώματος, για τον τύπο του δέρματός σου! Ποια είναι όμως τα tips που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το αντηλιακό σου, τώρα που θα ξεκινήσουν τα καλοκαιρινά μπάνια;
Πώς να διαλέξεις κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο του δέρματός σου;
Τα αντηλιακά έχουν διάφορα συστατικά, θα έπρεπε όμως να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα για αυτά. Για παράδειγμα, το ΡΑΒΑ (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ) που χρησιμοποιείτε στα χημικά αντηλιακά, απορροφά τις ακτίνες UV και μετατρέπει την ακτινοβολία του ήλιου σε θερμική ενέργεια. Ενώ τα φυσικά αντηλιακά, που περιέχουν συστατικά όπως ο ψευδάργυρος του αζώτου και το διοξείδιο του τιτανίου, κάνουν τις ακτίνες του ηλίου να αλλάζουν πορεία και να σκορπίζονται μακριά από το δέρμα, πριν το διαπεράσουν. Και οι δύο τύποι όμως μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματικοί και ασφαλείς αν φυσικά χρησιμοποιηθούν σωστά!

Τι να επιλέξεις αν έχεις αλλεργίες του δέρματος και ακμή
Ειδικά αν έχεις ακμή θα πρέπει να αποφύγεις οπωσδήποτε τα προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες, αλλά και εκείνα που περιέχουν PABA ή οξυβενζόνη (oxybenzone). Επιπρόσθετα, ακόμη και τα λιπαρά αντηλιακά, τα οποία προωθούνται στο εμπόριο σαν κρέμες, μπορεί να σου προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Να θυμάσαι όμως ότι ορισμένα φάρμακα κατά της ακμής αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος μας στον ήλιο, κάνοντας τα αντηλιακά να μην δρουν τόσο αποτελεσματικά, οπότε θα πρέπει να βάζεις πιο συχνά μεγάλη ποσότητα. Όπως καταλαβαίνεις τα φυσικά αντηλιακά είναι λιγότερο πιθανό να σου προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις, καθώς επίσης και όσα προϊόντα περιέχουν σαλικυκό οξύ (salicylates). Επιπλέον, αν είσαι επιρρεπής στις δερματικές αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγεις και όλα τα αντηλιακά προϊόντα, τα οποία περιέχουν οινόπνευμα. Αν θα μπορούσα να προτείνω κάποιο προϊόν αυτό σίγουρα θα ήταν ένα από τα solene αντιηλιακά, καθώς είναι άκρως φυσικά και χωρίς parabens.
Τι να επιλέξεις αν έχεις ξηρό δέρμα
Το ξηρό δέρμα μπορεί να επωφεληθεί από τα ενυδατικά προϊόντα, ακόμη και αν μιλάμε για κάποιο αντηλιακό λάδι. Τα πιο δημοφιλή αντηλιακά είναι εκείνα που περιλαμβάνουν λανολίνη (lanolin), έλαια και σιλικόνες όπως για παράδειγμα διμεθικόνη (dimethicone). Τα ενυδατικά αντηλιακά συχνά αποκαλούνται και κρέμες, λοσιόν, ή αλοιφές. Αν κοιτάξεις στην ετικέτα όπου γράφει τα συστατικά του θα πρέπει να ψάξεις να αναφέρει κάπου και κάποιον από αυτούς τους 3 όρους.
Τι να επιλέξεις αν έχεις πανάδες, καρκίνο του δέρματος ή πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα
Και για τις τρεις αυτές περιπτώσεις τα ιδανικά αντηλιακά είναι όσα έχουν δείκτη προστασίας από 30 και πάνω. Ακόμη και έτσι όμως, αν θέλεις να δράσει αποτελεσματικά η φόρμουλα του αντηλιακού σου θα πρέπει να βάζεις μια καλή ποσότητα κάθε δύο ώρες όσο είσαι στον ήλιο και αμέσως μετά αφού βγεις από την θάλασσα.
Τι να επιλέξεις αν έχεις σκούρα επιδερμίδα
Πολλές γυναίκες που έχουν πιο σκούρο δέρμα και μαυρίζουν εύκολα πιστεύουν πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντηλιακό, καθώς καίγονται σπάνια. Ωστόσο, ακόμη και το μαύρισμα είναι το αποτέλεσμα της βλάβης του DNA έπειτα από την έκθεση του δέρματος στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ότι θα φαίνεται πολύ άσπρο το αντηλιακό επάνω σου, αλλά πλέον υπάρχουν αρκετά προϊόντα που τα σωματίδια τους γίνονται ένα με το δέρμα σου και δεν ξεχωρίζουν. Μπορείς να επιλέξεις ακόμη και χημικά αντηλιακά αν το επιθυμείς, αρκεί ο δείκτης τους να είναι 15+.
Τι αντηλιακό να επιλέξεις για τα παιδιά
Οι χημικές ουσίες που αναφέραμε και για όσους έχουν αλλεργίες, μπορεί να ερεθίσουν και το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών. Τα φυσικά αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου τείνουν να είναι καλύτερα για τα παιδιά όλων των ηλικιών και τα μωρά. Είναι πολύ βασικό να βρεις έναν τρόπο να αγαπήσει το παιδί σου το αντηλιακό, επιλέγοντας πολύχρωμες συσκευασίες.                  www.govastileto.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.