Τα Κύθηρα, το νησί της θεάς Αφροδίτης

Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ανοιχτά των Κυθήρων από τον αφρό που δημιούργησαν τα γεννητικά όργανα του Ουρανού πέφτοντας στη θάλασσα μετά τον ακρωτηριασμό του από τον Κρόνο, γεννήθηκε η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Και κατόπιν ο Ζέφυρος την παρέσυρε μέχρι την Κύπρο. Τα Κύθηρα, λοιπόν, θεωρούνται το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης, όπου και υπήρχε το πρώτο ιερό της στον Ελλαδικό χώρο. Άλλωστε,
ο Όμηρος την αναφέρει ως «Κυθέρεια θεά του έρωτα τροφός».
Αλλά, ο μύθος δε σταματά εδώ, αφού σύμφωνα με έναν άλλον έναν, στο μέρος αυτό η θεά του έρωτα έκρυβε τους εραστές. Εξ’ ου και το όνομα τους, που προέρχονται από το ρήμα κεύθω, δηλαδή κρύβω. Και τα Κύθηρα ή Τσιρίγο κατά την ενετική τους ονομασία, κρύβουν και πολλούς θησαυρούς κι ένα τοπίο άγριας και απαράμιλλης ομορφιάς. Και όπως λένε, τα Κύθηρα ή που θα τα λατρέψεις ή που δεν… Μέση κατάσταση δεν υπάρχει.
Το νησί βρίσκεται στα νότια της Πελοποννήσου. Στο βόρειο άκρο του βρίσκεται ο φάρος του Μουδαρίου, ενώ στο λιμάνι του Καψαλίου, στο νότιο τμήμα, βρίσκεται φάρος ο οποίος κατασκευάστηκε το 1853.
Οι δύο οροσειρές των Κυθήρων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά, κάνουν «φωλιά» για ένα οροπέδιο, δημιουργώντας μικρότερα βουνά, βαθιά φαράγγια και ρεματιές σε κάποια σημεία. Στον Μυλοπόταμο, όπου βρίσκεται και το πιο εύφορο τμήμα του νησιού, σχηματίζονται καταρράκτες και το νερό κινεί νερόμυλους.
Η Χώρα είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, με το κάστρο να αποτελεί το σήμα κατατεθέν. Η Παλαιόχωρα είναι η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού, ενώ στον Αυλέμονα υπάρχει μικρό λιμάνι κι ενετικό κάστρο.


www.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Η επισιτιστική κρίση είναι ήδη εδώ...

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Ραντεβού στη Βόρεια Εύβοια με ένα πενθήμερο γεμάτο «πράσινο» σινεμά.Από την Τετάρτη 15 έως την Κυριακή 19 Ιουνίου

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

Αδιανόητο: Φοιτήτρια πήγε να καταγγείλει βιασμό, την έδιωξαν και κατέληξε... ξυλοκοπημένη και... κατηγορούμενη

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων