Πώς τα σκυλιά «λυγίζουν» τους ανθρώπους με τα μάτια τους


Τον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι – και κυρίως τα κουτάβια – «αιχμαλωτίζουν» τους ανθρώπους με το βλέμμα τους έβαλαν στο μικροσκόπιό τους Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, αποκαλύπτοντας γιατί δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στα μάτια του καλύτερου φίλου του ανθρώπου.

Κατά τους επιστήμονες – με επικεφαλής την ψυχολόγο Τζούλιαν Καμίνσκι του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ – το μυστικό βρίσκεται στο ότι η εξέλιξη χάρισε στα σκυλιά έναν μοναδικό μυ στα μάτια, που τους επιτρέπει να θυμίζουν μωρό και να «χειραγωγούν» τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Η μελέτη συνέκρινε την ανατομία και τη συμπεριφορά των σκύλων και των στενότερων συγγενών τους, των λύκων, αποκαλύπτοντας ότι ενώ οι μύες του προσώπου των δύο ειδών είναι παρόμοιοι, υπάρχει στο φρύδι των σκύλων ένας μικρός μυς, που τους επιτρέπει να παίρνουν ένα… ακαταμάχητο βλέμμα.
Κατά τους ερευνητές, ο συγκεκριμένος μυς κάνει τα μάτια των σκύλων να φαίνονται μεγαλύτερα και να θυμίζουν πότε μωρό και πότε λυπημένο άνθρωπο. Σαν αποτέλεσμα, γεννιέται στους ανθρώπους μια αντανακλαστική αντίδραση τρυφερότητας απέναντι στα σκυλιά.
Ο σκύλος είναι ένα από τα κοινότερα κατοικίδια ζώα και η σχέση του με τον άνθρωπο χρονολογείται από πολύ παλιά. Έχει υμνηθεί για την έμφυτη τάση του να δέχεται τον άνθρωπο ως ηγετικό μέλος της αγέλης και να δένεται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το «αφεντικό» τους, στην προσπάθειά τους να το προστατεύσουν.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

Σούπερ Μάρκετ: Όλα για να σωθεί η κερδοφορία

Σερβία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία υπό άκρα μυστικότητα – Αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Ο μέγας μύθος της ακυβερνησίας...

Πώς επιβιώνουν τα ζώδια μετά από ένα χωρισμό...

Εκτός πρίζας...

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων