Χορτοφαγική «μαγειρίτσα»

Υλικά

  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 1 κιλό πορτομπέλο
  • 500 γρ. μανιτάρια τρομπέτες
  • 500 γρ. μανιτάρια κανθαρέλες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 φινόκιο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 250 ml κρασί λευκό
  • 1 μάτσο σέσκουλα
  • 5 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 1 μάτσο μυρώνια
  • 1 μάτσο άνηθο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.γ. κιτρινόριζα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε (δεν τα πλένουμε) και τεμαχίζουμε τα μανιτάρια.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και το σέλερι με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη και το θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  4. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι, που βάζουμε να κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά, σοτάρουμε διαδοχικά και σε δόσεις τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Κάθε δόση μανιταριών που σοτάρουμε, την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  5. Βάζουμε και τις αγκινάρες στην κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό νερό να καλυφτούν όλα καλά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τις τρομπέτες και τις κανθαρέλες, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, την κιτρινόριζα και τα σέσκουλα. Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
  7. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρώνια και τον άνηθο.
  8. Για το ταχινολέμονο, αναμειγνύουμε χτυπώντας καλά το ταχίνι με χυμό από τα λεμόνια και σταδιακά προσθέτουμε τον βραστό ζωμό της σούπας. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά. Ελέγχουμε τη γεύση για αλάτι και πιπέρι.   www.ethnos.gr