Σπάνια ανακάλυψη νέου ορυκτού σε ηφαίστειο της Σιβηρίας

Η ασυνήθιστη ορυκτολογική ανακάλυψη έρχεται από το ηφαίστειο Τολμπάτσικ στην χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί δεκάδες νέα ορυκτά, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί πουθενά αλλού στον κόσμο.

Αυτή τη φορά, ο Στάνισλαβ Φιλάτοφ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης,

ανακάλυψε και βάφτισε τον «πετροβίτη» -νέο ορυκτό που απαντά ως «μπλε σφαιροειδή συσσωματώματα τραπεζοειδών κρυστάλλων με έγκλειστα αερίων».

Ο πετροβίτης [Νa10CaCu2(SO4)8] ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε στερεοποιημένες αποθέσεις λάβας γύρω από φουμαρόλες, ηφαιστειακές περιοχές από όπου πηγάζουν καυτοί υδρατμοί. Η λάβα κάλυψε το τοπίο στις δύο εκρήξεις του Τολμπάτσιχ το 1975-76 και το 2012-13.       

Όπως αναφέρει ο Φιλάτοφ, «το άτομο χαλκού στον πετροβίτη περιβάλλεται από μια εξαιρετικά σπάνια διάταξη επτά ατόμων οξυγόνου. Η διάταξη αυτή έχει παρατηρηθεί μόνο σε δύο άλλες ενώσεις καθώς και στον σαρατσιναΐτη» -ένα ορυκτό που επίσης ανακαλύφθηκε στο ίδιο ηφαίστειο.

Ο πετροβίτης περιέχει οξυγόνο, θείο, νάτριο και χαλκό, ο οποίος σχηματίζει έναν πορώδη σκελετό, αναφέρει η ερευνητική ομαδα στο Mineralogical Magazine. Τα κενά των πόρων ενώνονται με κανάλια από τα οποία μπορούν να περνούν ελεύθερα τα σχετικά μικρά άτομα νατρίου. Αυτό καθιστά το ορυκτό υποσχόμενο υλικό για εφαρμογές ιοντικής αγωγιμότητας, καθώς θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί σε μπαταρίες ιόντων νατρίου.

Θα ήταν βέβαια δύσκολο να εξορυχθεί ο πετροβίτης στην περιοχή του ηφαιστείου, και δείχνει απίθανο να ανακαλυφθούν αποθέματα αλλού στον κόσμο. Τη λύση για εμπορική αξιοποίηση θα μπορούσαν όμως να δώσουν συνθετικές ουσίες που μιμούνται τη δομή του πετροβίτη.    www.in.gr