Ποια είναι τα οφέλη της γάτας στην υγεία μας σύμφωνα με τους ειδικούς

Και όμως οι γάτες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.435 άτομα για 13 χρόνια. Οι άνθρωποι που είχαν κατά το παρελθόν γάτες, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από όσους δεν είχαν ποτέ γάτες – ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, κάπνισμα και δείκτη μάζας σώματος.

Αυτό ήταν πραγματικότητα για τους ανθρώπους, ακόμη και αν δεν είχαν γάτες κατά τη διάρκεια της έρευνας, εξηγούν οι ερευνητές.            

Σε άλλη μελέτη, ο James Serpell του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ακολούθησε 24 ανθρώπους που μόλις είχαν πάρει μια γάτα. Αυτοί ολοκλήρωσαν ερωτηματολόγια εντός μιας ή δύο ημερών μέχρι να φέρουν τη γάτα τους στο σπίτι και έπειτα αρκετές φορές τους επόμενους 10 μήνες.

Στο χρονικό όριο ενός μηνός, οι άνθρωποι ένιωθαν πως είχαν μειωθεί ζητήματα όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη και κρυολογήματα-αν και (κατά μέσο όρο) τα οφέλη αυτά έμοιαζαν να εξασθενούν όσο περνούσε ο χρόνος. Όπως πιστεύει ο Σέρπελ, είναι πιθανό οι άνθρωποι που έχουν καλή σχέση με τη γάτα τους να συνεχίζουν να βλέπουν τα οφέλη σε αντίθεση με αυτούς που δεν έχουν.

Είναι πιθανό οι γάτες στην πραγματικότητα να μας φέρνουν τόσο μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά όπως ισχυριζόμαστε ότι κάνουν, αν και οι έρευνες είναι ακόμα πίσω. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία της έρευνας κατοικίδιων ζώων επικεντρώνεται σε σκύλους, εν μέρει επειδή είναι ευκολότερο να εκπαιδεύονται ως βοηθοί θεραπείας.        www.govastileto.gr