Με αξίωση για 1,80 στο πρόβειο οι διαβουλεύσεις κτηνοτρόφων

Αυτό που επιδρά καταλυτικά στις ισορροπίες το επόµενο διάστηµα, είναι η ισχυρή ζήτηση για όλα τα γάλατα και η σταδιακή µείωση της προσφοράς, λόγω των οικονοµικών προβληµάτων που ήδη αντιµετωπίζουν πολλές εκµεταλλεύσεις. Ανάµεσα στα δύσκολα θέµατα που θα κληθούν να επιλύσουν το επόµενο διάστηµα οι συµβαλλόµενοι (κτηνοτρόφοι και γαλακτοβιοµηχανίες) είναι και οι αθετήσεις υποχρεώσεων από την πλευρά των παραγωγών σε ότι αφορά τις ποσότητες γάλακτος που είχαν δεσµευθεί να παραδώσουν στις µεταποιητικές µονάδες.

Όπως επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει µεγάλες προκαταβολές χρηµάτων, χωρίς να καταφέρουν στην πορεία του χρόνου να ανταποκριθούν στην υποχρέωση που είχαν αναλάβει για τις ποσότητες γάλακτος που θα παρέδιδαν. Κι αυτό γιατί τα µεγάλα κόστη παραγωγής τους υποχρέωσαν να µειώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσµα να µειωθεί αντίστοιχα και η παραγωγική δυνατότητα των µονάδων τους. 

Παρ’ όλα αυτά, οι τυροκοµικές επιχειρήσεις και οι µεγάλες γαλακτοβιοµηχανίες, αυτόν τον καιρό κάνουν ό,τι µπορούν για να διατηρήσουν τις συνεργασίες τους µε τους παραγωγούς ή και να διευρύνουν το πρόγραµµα εισκοµίσεων, έτσι ώστε να καλύψουν τις παραγωγικές ανάγκες και τις παραγγελίες που έχουν από τους πελάτες τους, ειδικά από το εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η πολιτική που ακολουθούν αυτές τις µέρες τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία των αδελφών Σαράντη από τη Θεσσαλία, µε την προσπάθεια να εξασφαλίσουν στους κτηνοτρόφους – προµηθευτές τις απαραίτητες ζωοτροφές που θα χρειασθούν το επόµενο διάστηµα (Agrenda 23-24 Ιουλίου).

Η κίνηση αυτή, όσο κι αν ακούγεται ενδιαφέρουσα, δεν φαίνεται να πείθει ιδιαίτερα τους επαγγελµατίες κτηνοτρόφους, οι οποίοι επιµένουν στις γενναίες προκαταβολές και στη διαβεβαίωση εκ µέρους των βιοµηχάνων ότι οι φετινές τιµές αγοράς του γάλακτος θα είναι πολύ πιο πάνω από αυτές της περασµένης χρονιάς. Έτσι, η απαίτηση για τιµή παραγωγού στο πρόβειο γάλα κοντά στο 1,80 ευρώ το κιλό, που έµοιαζε υπερβολική πριν από λίγο καιρό (στις συναντήσεις της Λάρισας) σήµερα αρχίζει να φαίνεται απόλυτα ρεαλιστική, δεδοµένων βέβαια των συνθηκών. 

Σηµατωρός οι αποφάσεις στην Ελασσόνα

Γύρω από το συγκεκριµένο στόχο τιµής παραγωγού στα 1,80 ευρώ το κιλό, θα επιδιώξουν να οργανώσουν τη διαπραγµατευτική τους τακτική οι µεγάλοι γαλακτοκοµικοί συνεταιρισµοί, ιδιαίτερα του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας, που προγραµµατίζεται να συναντηθούν την ερχόµενη εβδοµάδα στο Λιβάδι Ολύµπου - Ελασσόνας. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επιχειρήσουν να βάλουν µπροστά τον ισχυρό Συνεταιρισµό Κτηνοτρόφων Λιβαδίου, έτσι ώστε η συµφωνία που αυτός θα κλείσει για τη νέα χρονιά να αποτελέσει σηµατωρό για τις τιµές στο πρόβειο γάλα σε όλες τις µεγάλες γαλακτοκοµικές ζώνες. Το θέµα παρακολουθεί στενά και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός ∆υτικής Θεσσαλίας, που για πρώτη φορά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο να αλλάξει συνεργάτη για τις 15.000 τόνους γάλα που διαχειρίζεται αν ο ΟΛΥΜΠΟΣ δεν πληρώσει το 1.80.                                https://www.agronews.gr/