Σπιτικό προφιτερόλ

Υλικά

  •  Για τη ζύμη: 1 κ. γλ. ζάχαρη, 100 γρ. βούτυρο σε κομματάκια, 1 φλ. αλεύρι, 1 φλ. νερό (ή 1/2 φλ. νερό και 1/2 φλ. γάλα), 4 αυγά
  •  Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: 1 φλ. + 3 κουταλιές γάλα, 1 φακελάκι βανίλια, 3 κρόκοι μεγάλων αυγών, 1/4 φλ. ζάχαρη, 2 1/2 κοφτές κουταλιές γ.ο.χ., 3 κοφτές κουταλιές κορν φλάουερ, 2 κουταλάκια μπράντι, 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  •  Για το γλάσο σοκολάτας: 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια ή τριμμένη, 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος, 1 κοφτό κουταλάκι βανίλια
  • Εκτέλεση

    Βήμα 1
    Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Αρχικά, ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και όταν κοχλάσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και διαλύετε μέσα τη βανίλια.
    Βήμα 2
    Χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ξασπρίσουν, προσθέτετε το κορν φλάουερ και το αλεύρι και ύστερα τμηματικά το καυτό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
    Βήμα 3
    Επιστρέφετε το μείγμα στο κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά και το ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
    Βήμα 4
    Ακολούθως, προσθέτετε το μπράντι. Για να μην κάνει πέτσα η κρέμα, σκεπάζετε την επιφάνειά της με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
    Βήμα 5
    Πριν τη χρησιμοποιήσετε, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φουσκώσει καλά και να γίνει μια μαλακή σαντιγί (μην την χτυπήσετε πολύ).
    Βήμα 6
    Την ενσωματώνετε στην κρέμα, ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό από τον πάτο στην επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
    Βήμα 7
    Για τη ζύμη: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°C. Βάζετε το νερό με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
    Βήμα 8
    Αφήνετε το μείγμα να κοχλάσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα όλο μαζί το αλεύρι και το ανακατεύετε.
    Βήμα 9
    Το επιστρέφετε στη φωτιά και το ανακατεύετε μέχρι να μαζευτεί σε μπάλα και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κατσαρολιού.
    Βήμα 10
    Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει τόσο, που να μπορείτε να αγγίζετε άνετα τον πάτο του κατσαρολιού και ύστερα σπάζετε μέσα ένα- ένα τα αβγά, ανακατεύοντας με δύναμη κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί το ένα αυγό, πριν προσθέσετε άλλο.
    Βήμα 11
    Συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και γυαλιστερή.
    Βήμα 12
    Βάζετε αραιά πάνω σε ταψιά του φούρνου ντυμένα με αντικολλητική λαδόκολλα μικρά μπαλάκια ζύμης σαν μικρά καρύδια και τα ψήνετε για 7 λεπτά.
    Βήμα 13
    Χαμηλώνετε το θερμοστάτη στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
    Βήμα 14
    Τα βγάζετε, τα κόβετε οριζόντια χωρίς να χωρίσουν σε δυο κομμάτια (σαν σάντουιτς) και τα επιστρέφετε στο φούρνο για 5 ακόμη λεπτά για να στεγνώσουν. Τα κρυώνετε πάνω σε σχάρα και ύστερα τα γεμίζετε με κορνέ ή ένα κουτάλι με κρέμα.
    Βήμα 15
    Για το γλάσο σοκολάτας: Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες στον περίγυρό του και την αδειάζετε πάνω στη σοκολάτα.
    Βήμα 16
    Ανακατεύετε καλά το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, όχι όμως να πήξει.
    Βήμα 17
    Περιχύνετε κάθε προφιτερόλ με 1 κουταλίτσα γλάσο.                                 https://www.newsbeast.gr/