ΔΝΤ σε ΕΕ: Μετακυλίστε το κόστος στους πολίτες για να κάνουν οι ίδιοι εξοικονόμηση ενέργειας

Σε μια απίστευτη πρόταση προς τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησε σήμερα το ΔΝΤ λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να μετακυλήσουν το κόστος της ενέργειας στα νοικοκυριά ώστε να υπάρξει «εξοικονόμηση ενέργειας», ενώ χρυσώνει το χάπι... προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευτούν οι φτωχοί πολίτες με στοχευμένα μέτρα.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν οι FT, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος με ελέγχους τιμών, φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις «θα πρέπει να επιτρέψουν την πλήρη αύξηση του κόστους των καυσίμων και να περάσει στους τελικούς χρήστες για να ενθαρρυνθούν οι ίδιοι στην εξοικονόμηση ενέργειας», είπε το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ.

Μάλιστα σε ανάρτηση στο ιστολόγιο του ΔΝΤ η Oya Celasun πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης για να στηρίξουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα - τα οποία είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές της ενέργειας - ως «προτεραιότητα».

Σημειώνεται ότι οι τιμές κατανάλωσης ενέργειας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 40% στην ευρωζώνη και 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό πλήττει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και ακόμη περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά πλήττονται δριμύτητα, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων τους σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ προέτρεψε μια μετατόπιση της κυβερνητικής πολιτικής από μέτρα στήριξης ευρείας βάσης σε στοχευμένη ανακούφιση.

Τα υφιστάμενα μέτρα περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περικοπές φόρων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ολλανδία, επιδοτήσεις ενέργειας στην Ιταλία και την Ελλάδα και ενεργειακά δικαιώματα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, «με τα ορυκτά καύσιμα που είναι πιθανό να παραμείνουν ακριβά για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφήσουν τις τιμές λιανικής να αυξηθούν για να προωθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά», είπε ο Celasun.

Και δεν τελειώνει εδώ η Celasun καθώς προσθέτει ότι «τα υπάρχοντα μέτρα στήριξης ευρείας βάσης όχι μόνο καθυστερούν την απαραίτητη προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, αλλά διατηρούν επίσης την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές ενέργειας υψηλότερα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά».

Από την πλευρά του ο Andrew Kenningham, οικονομολόγος της Capital Economics, προέβλεψε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα κινηθούν προς πιο στοχευμένη υποστήριξη τους επόμενους μήνες «απλά επειδή το κόστος των καθολικών ενεργειακών επιδοτήσεων θα γίνει απαγορευτικό».

Το ΔΝΤ ξεχώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την Εσθονία, όπου το κόστος διαβίωσης των φτωχότερων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου δύο φορές περισσότερο από το κόστος των πλουσιότερων νοικοκυριών.

Η Celasun είπε επίσης ότι δεδομένου ότι οι τιμές αναμένονταν να παραμείνουν υψηλές για αρκετά χρόνια, «η υπόθεση για την υποστήριξη των επιχειρήσεων είναι γενικά αδύναμη».

Ήταν «κατάλληλο» για τις κυβερνήσεις να υποστηρίζουν τις εταιρείες κατά τη διάρκεια μιας βραχύβιας αύξησης των τιμών, καθώς αυτό θα μπορούσε διαφορετικά να προκαλέσει την αποτυχία βιώσιμων επιχειρήσεων, είπε.

Αυτό θα συνέβαινε ιδιαίτερα εάν η Ευρώπη αντιμετώπιζε πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου και οι χώρες έπρεπε να μεριμνήσουν προσωρινά με μερίδιο αερίου στη βιομηχανία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί ένα καλά στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης χωρίς να εισαχθούν στρεβλώσεις και να αμβλυνθούν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το μόνο, λοιπόν, που δεν μας λέει το ΔΝΤ είναι… σκοτώστε τον κόσμο για να έχουμε λιγότερα προβλήματα.

https://www.ieidiseis.gr

Κωνσταντίνος Σαρρηκώστας