Δεν αρκούν τα μέτρα ελάφρυνσης, λέει το 52% των Γερμανών

Σύμφωνα με το λεγόμενο «Πολιτικό Βαρόμετρο», μεγάλη δημοσκόπηση για το δημόσιο δίκτυο ZDF, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γερμανία θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πράττει αρκετά για την ελάφρυνση των πολιτών εξαιτίας των αυξημένων τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Έτσι το 58% των ερωτηθέντων, ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, θεωρούν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει λάβει ήδη η γερμανική συγκυβέρνηση δεν αρκούν – συγκεκριμένα το 52% των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, το 52% των ψηφοφόρων των Πρασίνων και το 60% των Φιλελευθέρων.

Κι όλα αυτά ενώ μόλις χθες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξήγγειλε και τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων πέραν των μεγάλων πακέτων ελάφρυνσης που έχουν ήδη «κλειδώσει».

Ενδιαφέρον όμως προκαλεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο, το 40% των Γερμανών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης εξαιτίας του πληθωρισμού και μόλις ένα 10% βελτίωση. Το 49% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2021.

Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός ανήλθε τον Ιούλιο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας στο 7,5%. Το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται πάντως υπέρ της ανάληψης νέων χρεών από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση περαιτέρω ελαφρύνσεων και ένα 36% υπέρ της αύξησης φόρων.

Στο ενεργειακό πεδίο η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση λέει «ναι» στη συνέχιση της λειτουργίας των τελευταίων τριών εν ενεργεία πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία και πέραν του Δεκεμβρίου 2022, σε ποσοστό μάλιστα 65%. Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων κατά 93% ζητούν όμως επιτάχυνση των διαδικασιών για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τρεις Πράσινοι οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί στη Γερμανία

Στο κλασικό ερώτημα ποιοι είναι οι πιο αγαπητοί πολιτικοί στη Γερμανία βάσει της προσφοράς τους, τις τρεις πρώτες θέσεις «κερδίζουν» τρεις πολιτικοί, υπουργοί των Πρασίνων: Πρώτος ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ,δεύτερη η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τρίτος ο υπ. Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ.

Ακολουθεί στην τέταρτη θέση ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενώ μόλις στην όγδοη θέση έπεται ο υπ. Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους Κρίστιαν Λίντνερ.

Εάν πάντως διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, την πρωτιά θα διεκδικούσαν με ισοψηφία Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές με τους Πρασίνους, αμφότεροι με 26%. Τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 19%. Η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ήταν τέταρτο κόμμα με 12% ενώ στις τελευταίες δύο θέσεις έρχονται Φιλελεύθεροι με 7% και Η Αριστερά με 4%, κάτω δηλαδή από το όριο του 5% που εξασφαλίζει είσοδο στην ομοσπονδιακή βουλή.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο (ZDF, Politbarometer)