Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Το γεγονός ότι ο αθλητισμός και η άσκηση κρατούν τους ανθρώπους σε φόρμα και ενισχύουν την κατάσταση της υγείας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Κάθε είδος άσκησης βοηθά στην παράταση της ζωής, όμως κάποια αθλήματα προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με άλλα, σύμφωνα με έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 272.000 ενήλικες στο διάστημα 2004 και 2005 ,σχετικά με τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί μεταξύ όσων είχαν μετάσχει τότε στην έρευνα, οι επιστήμονες κατάρτισαν μια κατάταξη των αθλημάτων που παρατείνουν τη ζωή πιο αποτελεσματικά.

Τα αθλήματα στα οποία χρησιμοποιείται ρακέτα, όπως το τένις, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. «Τα αθλήματα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16% και καρδιακής προσβολής έως και 27%», σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας.

Το  καθημερινό τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 15% και ακολουθούν το περπάτημα, η αεροβική γυμναστική, το γκολφ, το κολύμπι και το ποδήλατο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 13%. Είναι σημαντικό ωστόσο να ασκείται κανείς τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που ασκούνται μεταξύ 7,5 και 15 ωρών την εβδομάδα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα: μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 31%

Στην έρευνα μετείχαν 272.550 άτομα μεταξύ 59 και 82 ετών- εκ των οποίων 157.415 άνδρες (58%). Δώδεκα χρόνια μετά την έρευνα, το 43% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχε πεθάνει, 38.800 εξ αυτών από καρδιαγγειακές παθήσεις.                                                                                                          naftemporiki.gr