ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η λίστα - φωτιά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο

Λίστα - φωτιά με μέτρα τα οποία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Στο κείμενο, πέραν των φορολογικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν, υπάρχουν και ορισμένες πολύ σημαντικές
ανατροπές, τόσο στα εργασιά όσο και στην καθημερινότητα του πολίτη και των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα έως τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνει εναρμόνιση των νομοθετικών πλαισίων για τις ομαδικές απολύσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις συλλογικές συμβάσεις με τις καλύτερες πρακτικές διεθνώς και στην Ε.Ε.
Προβλέπεται επίσης ρητά ότι:
* Οποιαδήποτε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των πολιτικών για την αγορά εργασίας θα γίνει μόνο εφόσον προηγηθεί συνεννόηση και συμφωνία με τους δανειστές.
* Καμία αλλαγή στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 103 του Νόμου 4172/2013, που ορίζει την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου στον ιδιωτικό τομέα.
* Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να σημαίνουν την επιστροφή στις ρυθμίσεις του παρελθόντος «που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Ο κατάλογος με τα μέτρα που πρέπει να κλείσουν τον Σεπτέμβριο έχει ως εξής:
1. Κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
2. Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
3. Αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης
4. Αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
5. Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).
6. Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή τον Ιούλιο.
8. Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ τού management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια θα είναι κοστοστρεφή.
9. Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
10. Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
11. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο.
12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.
14. Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
15. Επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων. Σχετικά με τον «κόφτη» δαπανών τονίζεται ότι δεν υποκαθιστά τους τριμηνιαίους ελέγχους και δεν αποκλείει και άλλα προληπτικά μέτρα καθώς  θα ενεργοποιείται τον Μάιο κάθε έτους, αν έχουν πέσει οι δαπάνες τίθενται εκτός στόχου.http://www.imerisia.gr/