Γιατί τα εμβόλια είναι τόσο σημαντικά για την υγεία του σκύλου σας;

Οι εμβολιασμοί είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία του σκύλου σας. Υπάρχει μια τάση μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων να «ξεχνούν» τους εμβολιασμούς. Όπως επίσης, υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό που επιλέγουν ποια εμβόλια θα κάνουν στα σκυλιά τους, ανάλογα με το κόστος!


Τα εμβόλια είναι πλέον γνωστό ότι μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά από σοβαρές ασθένειες τους σκύλους, όπως ο λοιμός, η λύσσα και η ηπατίτιδα κ.α. Το πλεονέκτημα είναι ότι εμβολιάζοντας τον σκύλο σας, προστατεύετε επίσης τον εαυτό σας, τα μέλη της οικογένειάς σας, και κατ’ επέκταση την ολόκληρη την κοινωνία.


Ενώ οι ετήσιοι εμβολιασμοί ήταν ο γενικός κανόνας για κάποιο χρονικό διάστημα, οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι θεωρούνταν αρχικά. Οι εμβολιασμοί έχουν γίνει ασφαλέστεροι και καλύτερα προσαρμοσμένοι στον εκάστοτε σκύλο. Πλέον, οι κτηνίατροι συστήνουν λιγότερους εμβολιασμούς και περισσότερο προσαρμοσμένους στην ανάγκη του κάθε σκύλου.

Το American Animal Hospital Association (AAHA), δημοσίευσε μια σειρά οδηγιών όσο αναφορά τα εμβόλια, έτσι ώστε να βοηθήσει τους κτηνιάτρους να καθορίσουν, πόσο συχνά θα πρέπει να εμβολιάζουν τους σκύλους. Η πρώτη οδηγία ορίζει ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν είναι η υπάρχουσα κατάσταση υγείας, το ιστορικό του σκύλου, η ράτσα, η ηλικία, ο τρόπο ζωής, το περιβάλλον, και οι ταξιδιωτικές συνήθειες.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες, ανησυχούν ότι εμβολιασμοί μπορεί να βλάψουν τον σκύλο τους..να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του. Η επιστήμη έχει εξελιχθεί με ραγδαίους ρυθμούς και το εκάστοτε εμβόλιο έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία. Αν παρόλα αυτά διαπιστώσετε κάποια αλλεργική αντίδραση από τον εμβολιασμό του, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις σοβαρών αντιδράσεων και επιπλοκών από τα πιστοποιημένα εμβόλια που σας προτείνει ο κτηνίατρός σας.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι των εμβολιασμών που ο σκύλος σας θα πρέπει να λάβει. Ο πρώτος τύπος έχει τα βασικά εμβόλια που θεωρούνται απαραίτητα για όλα τα σκυλιά. Αυτά αφορούν ασθένειες που μεταφέρονται εύκολα και θανατηφόρα. Οι ασθένειες αυτές είναι η λύσσα, ο τύφος, ο ιός της παραϊνφλουέντζας και λοιμός.

Ο δεύτερος τύπος περιέχει τα άλλα εμβόλια που περιλαμβάνουν την προστασία κατά των ασθενειών που εξαρτώνται από την περιβαλλοντική έκθεση ή τον τρόπο ζωής. Αυτά τα εμβόλια θα πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας, για να αποφασίσετε από κοινού εάν ο σκύλος σας τα χρειάζεται.

Πηγή: doggrin.gr