Ανεπαρκές το ποσό των 12 ευρώ το κεφάλι συνδεδεμένη ενίσχυση στα αιγοπρόβατα, 23 ευρώ δίνουν οι Γάλλοι
Ειδικότερα, στην Πορτογαλία η αντίστοιχη συνδεδεµένη φτάνει στα 21 ευρώ το κεφάλι (για 1,8 εκατ. ζώα) µε ετήσιο προϋπολογισµό 38.388.000 ευρώ και στη Γαλλία φτάνει τα 23 ευρώ για τα πρόβατα και τα 15 ευρώ για τα γίδια (127 εκατ. ευρώ δεσµεύονται ετησίως).
- Ενισχύσεις που συνδέονται µε την παραγωγή αιγοπροβάτων κρεοπαραγωγής σε εκτατικό ή ηµιεκτατικό σύστηµα: 14-21 ευρώ το κεφάλι (ανάλογα την περιοχή). Ετήσιος προϋπολογισµός 131.620.000 ευρώ.
- Ενισχύσεις για αιγοπρόβατα γαλακτοπαραγωγής: 12,5 έως 18,7 ευρώ το κεφάλι. Προϋπόθεση η κατ’ ελάχιστο παραγωγή 200 λίτρα γάλα ανά προβατίνα και 80 κιλά ανά γίδα. Ετήσιος προϋπολογισµός 44.680.000 ευρώ.
- Ενίσχυση που σχετίζεται µε εκτατικούς εκτροφείς αιγοπροβάτων που βόσκουν σε περιοχές υπό αγρανάπαυση, καλαµιές ή υπολείµµατα κηπευτικών, συµπεριλαµβανοµένων εκτατικών και ηµιεκτατικών ζώων χωρίς βοσκότοπους στη διάθεσή τους. Ενίσχυση 10-15 ευρώ το κεφάλι αναλόγως την περιοχή και προϋπολογισµός ετήσιος 20.000.000 ευρώ.
Στην Ιταλία η οποία δεν έχει αναθεωρήσει ως τώρα το πλάνο της, ωστόσο είναι µία χώρα µε ισχυρό κλάδο προβατοτροφίας, οι συνδεδεµένες διαμορφώνονται στα 12,3 ευρώ για τις ορεινές εκµεταλλεύσεις, οι αρνάδες αντικατάστασης ενισχύονται µε 23 ευρώ το κεφάλι και τα αρνιά για σφάγιο µε 5,92 ευρώ το κεφάλι. Συνολικά η γειτονική χώρα προσφέρει 33 εκατ. ευρώ, ποσό σηµαντικά χαµηλότερο από το αντίστοιχο της Ελλάδας.
Το ποσό της συνδεδεµένης είναι µία εξίσωση
Στην Ελλάδα για τα αιγοπρόβατα έχουν προβλεφθεί 64,8 εκατ. ευρώ κονδύλια ετησίως (η µερίδα του λέοντος από το µπάτζετ των συνδεδεµένων).
Είναι σηµαντικό να γίνει εδώ κατανοητό ο τρόπος µε τον οποίο υπολογίζεται το ποσό της συνδεδεµένης. Υπάρχει µία εξίσωση από πίσω η οποία συγκρίνει την «Ακαθάριστη Αξία Παραγωγής» µε βάση τις τιµή 0,8 ευρώ το λίτρο στο γάλα και µε δεδοµένο τα 100 λίτρα ανά µάνα, συν τα σφάγια και τις «Εµφανείς ∆απάνες» µε βάση τις τιµές ζωοτροφών και τις αποσβέσεις. Από την εξίσωση προέκυψε «ζηµιά» 12 ευρώ ανά ζώο, οπότε και έτσι βγήκε το αντίστοιχο ποσό. Τώρα µε τις τιµές των ζωοτροφών στα ύψη, όπως και το ρεύµα και άλλα κόστη, προφανώς η εξίσωση πλέον βγάζει άλλο ποσό που ίσως δικαιολογεί µεγαλύτερη συνδεδεµένη.
Μένει να φανεί λοιπόν από τις τελικές αποφάσεις αν αυτό που νοιάζει περισσότερο τους αρµοδίους είναι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, ακόµη και αν το ποσό που τελικά προβλέπεται είναι χαµηλό και δεν έχει ιδιαίτερα θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιµότητα του τοµέα που ενισχύεται. www.agronews.gr