Κοντά εξήντα χρόνια που πατάω σε αυτόν τον πλανήτη και πάνω από σαράντα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική (βίτσιο είναι αυτό, μικρός ξεκίνησα), το πιο σίγουρο συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ένα και μοναδικό:
Πρωθυπουργός στην Ελλάδα γίνεται όποιος... καταλαβαίνει ότι οι ψηφοφόροι της είναι κεντροδεξιοί που παριστάνουν τους κεντροαριστερούς!
Πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε εκατό τοις εκατό η πρόσφατη έρευνα της Prorata, που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας για λογαριασμό του Ινστιτούτου «ΕΝΑ».
Και για να μην μακρηγορούμε, πάμε κατευθείαν στο ψητό, στις απαντήσεις δηλαδή των ερωτηθέντων. Δείτε ένα ωραίο, που εντυπωσιάζει κιόλας με τη συμμετρία του:
Το 81 % λέει «διαφωνώ» στην ερώτηση «για να υπάρξουν κοινωνικές δαπάνες/παροχές θα πρέπει να αυξηθεί η φορολογία;».
Το σημειώσατε; Μπράβο παλικάρια μου. Και πάμε στη συνέχεια:
Πάλι το 81 % λέει «συμφωνώ», στην ερώτηση «θα πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες;»
Και την πίττα ακέραιη σαν να λέμε και το σκύλο χορτάτο!
Πώς διάολο θα ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος ρε φίλε και θα αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, αν δεν αυξηθεί έστω κατ' ελάχιστον η φορολογία; Με μαγικά, με τρικ, με καουμποϊλίκια; Με βούντου εκονόμικς, που έλεγε και ο Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος όταν περιέγραφε τις πολιτικές του Ρόναλντ Ρήγκαν;
Μιλάμε τώρα για αίσχιστη υποκρισία, που φτάνει στα όρια της ξεδιαντροπιάς. Να τους βοηθήσετε τους φτωχούς και τους αρρώστους και τους αναξιοπαθούντες, μάλιστα, με χαρά, αλλά να μη βγει ούτε ένα ευρώ εξτρά απ’ το πορτοφόλι μας. Ούτε ένα πενηνταράκι, ούτε μονόλεπτο!
Την ίδια ώρα το 77 % λέει ότι «θα πρέπει να αυξηθεί η φορολογία για τους πιο εύπορους και τις μεγάλες επιχειρήσεις», αλλά το 52 % απαντά «όχι» στην ερώτηση «θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο κράτος για να παρέχει ποιοτικότερα και περισσότερα». Πάρτα απ’ αλλού με δυο λόγια και άμα τα πάρεις δώστα σε μένα, μην τύχει και προσλάβεις δημόσιους υπάλληλους, όλη μέρα θα κάθονται και θα ξύνουν τον αφαλό τους τα τεμπελόσκυλα!
Αλλά κάτι λέω για «καναπέ» στον τίτλο του σημερινού πονήματος. Πάρτε λοιπόν μια τζουρίτσα και από τη διάθεση του νεοέλληνα να εγκαταλείψει το τηλεκοντρόλ και να κατέβει στο δρόμο:
Το 62 % θεωρεί «αρκετά ή και πολύ πιθανό» να συμμετάσχει σε μια «ψηφιακή διαμαρτυρία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα». Υπογραφούλες εν ολίγοις στο AVAAZ, καρδουλίνια, φαβ, ριτουί κλπ. κλπ. κλπ.
Τι γίνεται, όμως, όταν βράζει το νερό; Εκεί ακούγεται ένα δυσθεώρητο κο-κο-κο:
Το 57 % απαντάει «όχι ιδιαίτερα ή και καθόλου πιθανό» στο ερώτημα «θα συμμετάσχω σε μια διαδήλωση;»
Παρότι το 85 % απαντά καταφατικά στην ερώτηση «μπορώ με την κοινωνική μου δράση να αλλάξω έστω και λίγο τα πράγματα στη χώρα μου;»
Με δυο λόγια; Με δυο λόγια, μη μου ζητάς λεφτά, μη μου ζητάς κινητοποίηση, μη μου ζητάς θυσίες. Στα λόγια είμαι πρώτος, χτίζω ανώγεια και κατώγεια, αλλά όταν έρχεται η ώρα των έργων, εσύ βαράς το κουδούνι της εξώπορτας κι εγώ κρύβομαι στην τουαλέτα.
Ή όπως έλεγε κι ένας γνωστός μου, συνοψίζοντας σε λίγες λέξεις το μεγαλείο της φυλής:
Αραλίκι, τσατσιλίκι και το Σάββατο Τσαλίκη!...
Χρήστος Ξανθάκης
newspost.gr