του Νίκου Λιβανού
Η χρήση των νοθευμένων καυσίμων μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τον κινητήρα στο ΙΧ μας, με το κόστος επισκευής να κυμαίνεται από 300 έως 10.000 ευρώ. Τα καμπανάκια που μας προειδοποιούν πώς πρέπει να επιλέγουμε βενζινάδικο.
Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα έχουν προκαλέσει και κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα νοθευμένων καυσίμων, ενώ τα λουκέτα και τα πρόστιμα, τις τελευταίες εβδομάδες, στα πρατήρια που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα πέφτουν βροχή. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι 100% διασφαλισμένοι κάθε φορά που φουλάρουν το αυτοκίνητό τους με βενζίνη ή πετρέλαιο και είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προφυλαχθούν από μια επερχόμενη βλάβη που θα προκύψει στους κινητήρες των αυτοκινήτων τους εξαιτίας της χρήσης χαμηλής ποιότητας καυσίμων.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κυπριανίδη, γενικό διευθυντή του ΣΕΕΠΕ, ο καταναλωτής αυτό που πρέπει να πράξει είναι να συνεχίσει να επιλέγει τα πρατήρια στα οποία είναι ήδη πελάτης και είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες τους.
«Τόσο η νοθεία όσο και το πρόβλημα με τις πειραγμένες αντλίες θα σταματήσουν όταν λειτουργήσει πλήρως το σύστημα εισροών – εκροών. Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλή πορεία, χάρη στη συνεργασία που έχουμε πλέον με την ΑΑΔΕ, ώστε να λειτουργήσουν τα συστήματα εισροών – εκροών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί τόσο η νοθεία όσο και οι πειραγμένες αντλίες. Ο καταναλωτής, δυστυχώς, δεν μπορεί να προφυλαχθεί. Εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να προτιμά τα πρατήρια στα οποία είναι ήδη πελάτης και είναι ευχαριστημένος», ανέφερε ο κ. Κυπριανίδης.
Οι εντατικοί έλεγχοι από τις αρχές της χρονιάς έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 19.282 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.868 παραβάσεις, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν 276.758 λίτρα υγρών καυσίμων, 4.200.000 κιλά υγραερίου, ενώ έχουν γίνει 22 συλλήψεις και απενεργοποιήθηκαν 79 ΑΦΜ ανύπαρκτων ή αδρανών επιχειρήσεων εμπορίας χημικών διαλυτών.
Ομως το πρόβλημα της νοθείας στα καύσιμα παραμένει υπαρκτό στην αγορά των πρατηρίων και οι οδηγοί πλέον έχουν το άγχος της πιθανής χρήσης νοθευμένων καυσίμων.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι από τη νοθεία των καυσίμων ο καταναλωτής είναι το μεγάλο θύμα, αφού καλείται να πληρώσει και τη ζημιά που πιθανόν να δημιουργηθεί στο αυτοκίνητό του. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί μηχανολόγοι, η αμόλυβδη βενζίνη είναι το καύσιμο που ως επί το πλείστον νοθεύεται περισσότερο προκαλώντας σοβαρές βλάβες στον κινητήρα του ΙΧ με δυσβάσταχτες συνέπειες για την τσέπη του καταναλωτή εξαιτίας του υψηλού κόστους αποκατάστασης της βλάβης.
Ζημιά έως 10.000 ευρώ! Ιδιαίτερα στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, η χρήση νοθευμένης βενζίνης θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, μιας και η πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων – και η αποκατάσταση αυτών στην περίπτωση εκτεταμένης βλάβης – θα εκτοξεύσει το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ανταλλακτικών, αγγίζοντας αρκετές φορές και «απαγορευτικά» κόστη για την τσέπη του ιδιοκτήτη ΙΧ!
Συγκεκριμένα, ένα κακής ποιότητας καύσιμο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ζημιές στον κινητήρα, με το κόστος επισκευής να ξεκινά από τα 300 ευρώ, ενώ δεν είναι απίθανο στα ακριβότερα και πιο σύγχρονης τεχνολογίας μοντέλα να εκτοξευτεί ακόμη και στα 10.000 ευρώ! Αν ο οδηγός το αντιληφθεί εγκαίρως – από τις ηλεκτρονικές ενδείξεις ή και την απότομη αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του κινητήρα -, ίσως το κόστος επισκευής να περιοριστεί στα 300-500 ευρώ. Ομως δεν είναι απίθανο το νοθευμένο καύσιμο να προκαλέσει ακόμη και ανεπανόρθωτες βλάβες!
Προσοχή στις… ύποπτες χαμηλές τιμές
Η εξάλειψη των φαινομένων νοθείας στα καύσιμα αλλά και η απομείωση του σοβαρού προβλήματος των πειραγμένων αντλιών αποτελεί βασική προτεραιότητα των διωκτικών αρχών και των εμπλεκομένων φορέων, που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια ώστε οι καταναλωτές να σταματήσουν να πέφτουν θύματα από τα αυξημένα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στη μείωση των κρουσμάτων νοθείας έχει βοηθήσει σημαντικά η υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος εισροών-εκροών, πέραν των πρατηρίων υγρών καυσίμων, και σε φορολογικές αποθήκες και αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης υγραερίων.
Επίσης, η υποχρέωση συστήματος εντοπισμού – GPS – στα βυτιοφόρα οχήματα, συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της νοθείας, όπως και η υποχρέωση φορολογικής σήμανσης (ιχνηθέτηση) των καυσίμων, η σφράγιση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων για τα οποία έχει δηλωθεί εξαγωγή, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτά δεν θα διοχετευθούν στο εσωτερικό της χώρας. Αυτά είναι μερικά σημαντικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
«Κόκκινο πανί»
Το μπαράζ των ελέγχων, δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό στους ιδιοκτήτες ΙΧ, για αυτό τον λόγο και οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναζητούν, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών, που ενημερώνεται σε καθημερινή βάση, για τις νέες τιμές καυσίμων (από τις χαμηλότερες έως και τις υψηλότερες ανά περιοχή), ώστε να γνωρίζουν ότι όταν ένα πρατήριο καυσίμων έχει πολύ χαμηλότερες τιμές από τις επίσημες που αναρτώνται στην επίσημη σελίδα να αποτελεί για αυτούς, όπως τονίζουν, «κόκκινο πανί».
Υπολογίζεται ότι ετησίως πάνω από 50 – 90 εκατομμύρια ευρώ είναι η απώλεια των εσόδων των ελλήνων καταναλωτών από τις πειραγμένες αντλίες καυσίμων. Παρά τα αυστηρά μέτρα και τους εντατικούς ελέγχους, όπως αναφέρουν από τον ΣΕΕΠΕ, οι επιτήδειοι εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους παράκαμψης της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα η παραβατικότητα να εμφανίζει αυξητικές τάσεις – ιδιαίτερα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι τιμές των καυσίμων έχουν «εκτοξευτεί».
Τι πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα
Τα νοθευμένα ή κακής ποιότητας καύσιμα λόγω των λίγων οκτανίων που περιέχουν, των επικίνδυνων χημικών προσμίξεων ή του μεγάλου ποσοστού νερού αποτελούν κίνδυνο για τον κινητήρα και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη.
Η δυσλειτουργία του κινητήρα, εξαιτίας του νοθευμένου καυσίμου, είναι πιθανό στα σύγχρονα αυτοκίνητα να μπλοκάρουν ακόμη και τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο διαχείρισης του κινητήρα.
1. Το πρώτο και πιο σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στο αυτοκίνητο από τη χρήση νοθευμένης βενζίνης είναι η κακή καύση σε συνδυασμό με την ασυνήθιστα μεγάλη κατανάλωση.
Συγκεκριμένα, το πρώτο σημάδι – αν δεν έχει ήδη προκαλέσει η νοθευμένη βενζίνη βλάβη στον κινητήρα – είναι η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, επειδή η ποσότητα δεν είναι «πλούσια» σε μίγμα – με βάση τις προδιαγραφές που ορίζονται – αλλά έχει και άλλες προσμίξεις.
Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει διακοπές (μικρές αλλά πολλές) στη λειτουργία του κινητήρα, «κόμπιασμα» στην ισχύ του κινητήρα, όταν απαιτηθεί να πατήσουν οι οδηγοί παραπάνω το γκάζι – όπως σε μια προσπέραση, σε ανηφόρες κ.ά. – ενώ στα καινούργια αυτοκίνητα η νοθευμένη βενζίνη ενεργοποιεί την ένδειξη «Check Engine».
2. Οι προσμείξεις αλλοιώνουν τη μυρωδιά, ενώ η νοθευμένη βενζίνη αυξάνει τους ρύπους του αυτοκινήτου.
3. Στην περίπτωση που οι οδηγοί αντιληφθούν ασυνήθιστη συμπεριφορά του αυτοκινήτου – χαμηλότερη απόδοση, κομπιάσματα του κινητήρα – θα πρέπει να ακινητοποιήσουν το ΙΧ τους και να αφαιρέσουν το νοθευμένο καύσιμο, στο συνεργείο που συνεργάζονται.
Οπως αναφέρουν οι ειδικοί αυτό είναι η πιο ασφαλής και οικονομική λύση, απ’ ότι να αφήσουν το τυχόν νοθευμένο καύσιμο και να προκληθούν περαιτέρω βλάβες. Μια καλή λύση είναι να καλέσουν την οδική βοήθεια ώστε να γίνει η μεταφορά του αυτοκινήτου σε συνεργείο, για να επιτευχθεί το άδειασμα του ρεζερβουάρ και ο απαραίτητος καθαρισμός στο κύκλωμα. www.in.gr