Γλυκό του κουταλιού κεράσι

ΥΛΙΚΑ  (για περίπου 1.800 γρ.)

1 κιλό τραγανά, σφιχτά κεράσια

800 γρ. ζάχαρη

1 κούπα νερό

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε καλά τα κεράσια και μετά βγάζουμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτής). Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες, να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Προσθέτουμε το νερό και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε τα κεράσια για 5 λεπτά να κοχλάσουν και ξαφρίζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε μέσα το γλυκό για 24 ώρες.

Αφού παρέλθει ο χρόνος, βράζουμε και πάλι για 5 λεπτά το γλυκό. Σε αυτόν τον χρόνο θα πρέπει να «δέσει». Αν χρειαστεί, όμως, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το γλυκό του κουταλιού σε αποστειρωμένα βάζα.

TIP

Αποστειρώνουμε βάζα ως εξής: Τα πλένουμε καλά, και τα καπάκια τους, με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, τα βάζουμε στον φούρνο, πάνω σε ταψί με χοντρή πετσέτα, στους 100°C για 15΄. Οπως είναι ζεστά, τα γεμίζουμε μέχρι επάνω με ζεστό γλυκό, τα κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν.