ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Υλικά:

6 μελιτζάνες φλάσκες

ελαιόλαδο

600 γρ μοσχαρίσιο κιμά

6 κ.τ.σ ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκ. Σκόρδο

1 κ.τ.γ πελτέ ντομάτας

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι

3 ντομάτες φρεσκοτριμμένες

 

Μπεσαμέλ:

100 γρ βούτυρο

1000 γρ αλεύρι

1 lt. ζεστό γάλα

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

2 κρόκους αυγών

Τυρί τριμμένο γραβιέρα ή ρεγκατο

 

Τρόπος μαγειρέματος:

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση. Χαράσσουμε εσωτερικά με ένα μαχαίρι, τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Βάζουμε ελαιόλαδο, αλατίζουμε κάθε μελιτζάνα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε από τον φούρνο τις μελιτζάνες, αφαιρούμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους, και το ψιλοκόβουμε, θα το προσθέσουμε στον κιμά.

Για τον κιμά:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε τον κιμά.

Δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα και το σκόρδο.

Όταν πάρει χρώμα βάζουμε τον πελτέ τομάτας, σοτάρουμε για ένα λεπτό και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και  αφήνουμε για ένα λεπτό.

Προσθέτουμε τη δάφνη, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

 

Για την μπεσαμέλ:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε σε  το ζεστό γάλα  σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τους κρόκους. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με κιμά, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ από πάνω. Τρίβουμε το τυρί από πάνω,  ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδισουν.