Αστυνομία: 25 περιπολικά για 5 εκατ. κατοίκους, ρολά σε Τμήματα Ασφαλείας τη νύχτα

Τεράστιες ελλείψεις σε υπηρεσίες αιχμής της ΕΛ.ΑΣ παρατηρούνται αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τις καταγγελίες συνδικαλιστών αστυνομικών, με την ηγεσία να προσπαθεί να βρει λύσεις.

Στην Αμεση Δράση Αττικής...

βγαίνουν σε κάθε βάρδια 25 με 28 περιπολικά, για μία περιοχή με μισό εκατομμύριο κατοίκους. Και από αυτά τα περιπολικά, όμως, τα τρία μένουν σταθερά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και την κατοικία του Πρέσβη, ενώ σε περίπτωση που η επικινδυνότητα στον νομό για εκδήλωση φωτιάς είναι υψηλή, άλλα επτά διατίθενται για την πυρασφάλεια.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε τη μετακίνηση 100 στελεχών από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ στα περιπολικά σε μία προσπάθεια να αυξήσει τον αριθμό τους από τα 25 στα 45 και άμεσα συνάντησε αντιδράσεις από συνδικαλιστές των Ειδικών Φρουρών (οι περισσότεροι που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ είναι Ειδικοί Φρουροί) με τους συνδικαλιστές της Αμεσης Δράσης, όμως, να κάνουν λόγο για μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών, Τάκης Κυριακάκος, ο οποίος υπηρετεί σε περιπολικό της Άμεσης Δράσης δήλωσε στη HuffPost: «Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις αυτήν την περίοδο στα πληρώματα των περιπολικών, με αποτέλεσμα κάθε ένα από αυτά να αναλαμβάνει την αστυνόμευση σε περιοχές με διακόσιες και τριακόσιες χιλιάδες πληθυσμό και ουσιαστικά να μην είναι δίπλα στον πολίτη σε άμεσο χρόνο. Άλλωστε και στο παρελθόν, σε καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεπαν την κυκλοφορία των μοτοσυκλετών, συνάδελφοι της ΔΙ.ΑΣ χρησιμοποίησαν περιπολικά, ενώ η μετακίνηση γίνεται εντός της ίδιας διεύθυνσης, καθότι η Άμεση Δράση είναι μια ενιαία υπηρεσία που περιλαμβάνει και την δίκυκλη αστυνόμευση εκτός των περιπολικών».

Κατεβάζουν ρολά Τμήματα Ασφαλείας

Τεράστιο είναι το πρόβλημα και στα περισσότερα Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής. Λόγω έλλειψης προσωπικού, τα περισσότερα από αυτά κλείνουν τις νυχτερινές ώρες, με τους συνδικαλιστές να καταγγέλλουν μετακινήσεις αστυνομικών σε υπηρεσίες γραφείου και φύλαξη προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεγαλύτερη Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, αυτή της Αθηνών, δεν μένει κανένα Τμήμα Ασφαλείας ανοικτό της νυκτερινές ώρες. Άγιος Παντελεήμονας, Ομόνοια, και άλλες περιοχές με αυξημένους δείκτες εγκληματικότητας δεν εξυπηρετούνται. Σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική μένει ανοικτό το ΤΑ Περιστερίου, ενώ μόνο ένα Τμήμα Ασφαλείας λειτουργεί το βράδυ σε ολόκληρο τον Πειραιά. Πιο προνομιούχα τα Νοτιοανατολικά και τα Βορειοανατολικά προάστια, καθώς εκεί δεν κλείνουν τρία και έξι τμήματα αντίστοιχα.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι επιτελείς, έχουν συστήσει μία κινητή μονάδα ασφαλείας με ένα βανάκι, το οποίο μετακινείται όλη νύχτα, όπου υπάρχουν περιστατικά και είναι απαραίτητη η παρουσία της Ασφάλειας.