ΕΑΒ: Ο διευθύνων σύμβουλος απαιτεί να μην τον ελέγχει η επιθεώρηση εργασίας!

Πρόστιμα στην ΕΑΒ για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας Θηβών. Έξαλλος ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Παπακώστας τα έβαλε με τον πρόεδρο των εργαζόμενων Νίκο Καπίρη και του ζήτησε να μην κάνει τίποτα αν δεν έχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζόμενων!

Ωστόσο ο Δ. Παπακώστας εμμέσως παραδέχθηκε ότι παραβιάστηκε ο νόμος καθώς ανακοίνωσε ότι σταματά την κυριακάτικη εργασία«Κρύβατε τα στοιχεία και ήρθε η Αστυνομία για να τα δώσετε», του υπενθύμισε ο Ν. Καπίρης λέγοντας ότι πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τα πρόστιμα!

«Με αφορμή την κατ’ εξακολούθηση “επίσκεψη” της Επιθεώρησης Εργασίας Θήβας, κατόπιν καταγγελιών του κ. Καπίρη και της ομάδας του, είναι προφανές ότι επιδεικνύεται υπερβάλων ζήλος για τη δυσφήμηση της ΕΑΒ και το δήθεν καλό των εργαζομένων της», αναφέρει ο Δ. Παπακώστας και συνεχίζει: «αποφάσισα να αναστείλω επ’ αόριστον τις εργασίες των Κυριακών διότι δεν ανέχομαι τη διακύβευση του κύρους της ΕΑΒ με τέτοιου είδους συμπεριφορές και θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για να διαφυλάξω την εύρυθμη λειτουργία και το συμφέρον της Εταιρίας και των εργαζομένων».

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η απαίτηση του διευθύνοντος συμβούλου από τον πρόεδρο των εργαζόμενων να μην λειτουργεί ως πρόεδρος των εργαζόμενων. «Παρακαλώ τον κ. Καπίρη να πάψει να χρησιμοποιεί τον τίτλο του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΒ για ενέργειες που δεν εγκρίνονται από πλειοψηφικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Σε ότι πράττει από μόνος του είναι ο κ. Καπίρης και φέρει πλήρη και ατομική ευθύνη για τις πράξεις του», αναφέρει ο Δ. Παπακώστας.

Αιχμηρή, στο ίδιο ύφος, αλλά και αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του προέδρου των εργαζόμενων Ν. Καπίρη. «Με αφορμή την κατ’ εξακολούθηση “επίσκεψη” της Επιθεώρησης Εργασίας Θήβας, είναι προφανές ότι επιδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι με ευθύνη σας παραλείπονται νόμιμες διαδικασίες του εργοστασίου. Αποκρύψατε στοιχεία σκοπίμως που ζητήθηκαν για έλεγχο από την επιθεώρηση εργασίας. Απαιτήθηκε η συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, γιατί δώσατε εντολή στα στελέχη σας να μην δώσουν κανένα στοιχείο», τόνισε ο πρόεδρος και συνέχισε: «τα πορίσματα των ελέγχων θα σας κοινοποιηθούν. Τα πρόστιμα θα απαιτήσω με γράμμα που θα δημοσιοποιηθεί παντού σε όλα τα υπουργεία, να τα καταβάλλετε εσείς προσωπικά και όχι από το ταμείο της εταιρείας. Δείχνετε εμπάθεια στο πρόσωπο μου και τιμωρείτε για πολλοστή φορά τους εργαζόμενους. Τα γράψατε δημόσια άλλωστε».

Για την «απαίτηση» να μην λειτουργεί ως πρόεδρος των εργαζόμενων ο Ν. Καπίρης επισημαίνει στον διευθύνοντα σύμβουλο: «είναι λυπηρό να αγνοείται τον θεσμικό ρόλο του προσέδρου του σωματείου που έχει εκλεγεί από την πλειοψηφία των εργαζομένων και παρανόμως του ζητάτε να μην χρησιμοποιεί τον τίτλο του προέδρου του σωματείου εργαζομένων ΕΑΒ, για ενέργειες και το καλό των εργαζομένων της. Για να διαφυλάξω τα συμφέροντα των εργαζομένων και του εργοστασίου που προβλέπονται σε νόμους δεν χρειάζεται η πλειοψηφική γνώμη. Έχετε κακούς συμβούλους».

«Ζητήστε συγνώμη από τους εργαζόμενους και καλέστε το σωματείο να συζητήσουμε, ώστε να δοθούν λύσεις προς όφελος όλων μας. Πάντα ήμουν και θα είμαι στην διάθεση σας για διάλογο. Όχι όμως για να περνάει η ώρα μας. Διάλογος για να λύσουμε προβλήματα των εργαζομένων και του εργοστασίου. Ήδη προβαίνω σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για να διαφυλάξω την εύρυθμη λειτουργία και το συμφέρον της Εταιρίας και των εργαζομένων», καταλήγει.     https://fonaklas.blogspot.com/2022/07/blog-post_734.html#more