Ιδιαιτέρως επιβαρυντικές για τους πολίτες αναδεικνύονται οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες έρχονται... αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση, καθώς οι τιμές στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευτεί σε βαθμό που οι ίδιοι έχουν αρχίσει να περιορίζουν την κατανάλωση. Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος, όταν υπάρχει η ρήτρα διαφυγής που δίνει τη δυνατότητα επιλογών, ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.
Σοκαριστικές ανατιμήσεις
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο, ακριβότερα κατά 24,9% είναι τα έλαια, 15,9% το ψωμί και 15% τα κρέατα, ενώ καταγράφεται αύξηση 11,3% στα λαχανικά. Στα νωπά φρούτα σημειώθηκε άνοδος κατά 9,3%, στον καφέ, το κακάο και το τσάι κατά 8,6%, στα λοιπά τρόφιμα κατά 7,6%, τα ψάρια κατά 4,5%, τη σοκολάτα και τη ζάχαρη κατά 4,4% και στο μεταλλικό νερό και τους χυμούς φρούτων κατά 5,6%.
Η κατάσταση γίνεται πιο δραματική, καθώς αν πραγματοποιηθεί μια σύγκριση τιμών σε προϊόντα που συνθέτουν μέρος του καλαθιού του νοικοκυριού. Για μια λίστα με 16 προϊόντα (γάλα, λάδι, ψωμί του τοστ, μακαρόνια, κοτόπουλο, σαρδέλες, μαρούλια, ντομάτες, κρεμμύδια, τυρί φέτα, τυρί του τοστ, αλεύρι, ζάχαρη, πορτοκάλια, κεράσια και χαρτοπετσέτες), προκύπτει ότι για τον Ιούνιο του 2021 μια οικογένεια θα πλήρωνε από 41,03 ευρώ έως 43,33 ευρώ. Φέτος για τα ίδια ακριβώς προϊόντα καλείται να καταβάλει από 54,57 ευρώ έως 57,4 ευρώ. Δηλαδή οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 33% ή σε απόλυτους αριθμούς τα 13,5-14 ευρώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή.
Για παράδειγμα, το φρέσκο γάλα έχει ανατιμηθεί κατά σχεδόν 20%, καθώς, από τα 1,18 ευρώ πέρυσι, οι καταναλωτές το βρίσκουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς 1,41 ευρώ. Αντίστοιχα, το ψωμί του τοστ έχει αυξηθεί κατά 30% και από 1,44 ευρώ πέρυσι φέτος πωλείται προς 1,88 ευρώ, ενώ τα μακαρόνια από 1,04 ευρώ τον Ιούνιο του 2021 έχουν εκτοξευτεί στα 1,53 ευρώ, αύξηση της τάξης του 47%.
Οι ανατιμήσεις σπάνε κάθε αρνητικό ρεκόρ
Οι ανατιμήσεις σπάνε κάθε αρνητικό «ρεκόρ» σε μια σειρά από προϊόντα, όπως στο αλεύρι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά 55%, κάτι που αποδίδεται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις και για άλλα προϊόντα, όπως είναι τα κεράσια και η σαρδέλα, στα οποία υπάρχει αυξημένη ελληνική παραγωγή. Για παράδειγμα, η τιμή της σαρδέλας πέρυσι άγγιζε τα 3 ευρώ το κιλό και φέτος πωλείται προς 5 ευρώ, αύξηση που προσεγγίζει το 66%!
Τα κεράσια (έφτασαν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ακόμα και προς 24 ευρώ το κιλό!) από τα 2,5-4,5 ευρώ της αγοράς τους τον Ιούνιο του 2021, φέτος πωλούνται κατά 33%-60% ακριβότερα, από 3,99 έως 5,99 ευρώ το κιλό. Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτή, στη σύγκριση των τιμών που πραγματοποίησε σε συνολικά 59 προϊόντα οι τιμές είναι ενδεικτικές, καθώς σε ορισμένα βασικά είδη υπήρχαν την ημέρα της τιμοληψίας εκπτώσεις της τάξης του 20%-40%.
Έρχεται νέα αύξηση 11,5%
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέση αύξηση τιμών σε τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά φτάνει πλέον το 11,5%, κάτι που δείχνει ότι έπεται χειρότερη συνέχεια.
Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση πέφτει ακόμη περισσότερο και σε ό,τι αφορά τα βασικά αγαθά, κάτι που δείχνει ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία τους για το μέλλον. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μείωση των πωλήσεων αγγίζει -σε επίπεδο όγκου- ακόμη και το 10% σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης.
Άνοδος 11% σε τρεις μήνες
Από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα ένα τυπικό καλάθι σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 11%, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εμφανίζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση, της τάξης του 43%, στον γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάιο φέτος, ενώ τον Απρίλιο η άνοδος ήταν της τάξης του 48,8%.
Αναμένουν ζημιές
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από τη βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο, καθώς παραπάνω από τις μισές επιχειρήσεις (ποσοστό 56%) αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2022, ενώ μόλις 11% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από κυλιόμενη έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Πρακτικά, 1 στις 4 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένει ζημιές το 2022, ενώ μόλις 1 στις 2 αναμένει κέρδη. Αλλά και από αυτές που αναμένουν κέρδη, οι μισές εταιρείες αναμένουν οριακά κέρδη κάτω του 2%.
Ανατιμήσεις φωτιά
20% αύξηση στο γάλα
55% άνοδος στην τιμή των αλεύρων
47% στα μακαρόνια...
Γιάννης Αγουρίδης