Αλάσκα: Ανακαλύφθηκε άγνωστο διάφανο ψάρι και τεράστια θαλάσσια αράχνη

Ο «Crystallichthys cyclospilus» είναι ένα νέο είδος ψαριού, άγνωστο μέχρι σήμερα, το οποίο ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αλάσκα. Είναι διάφανο, έχει βεντούζες στο κάτω μέρος του σώματος του ενώ ζει σε μεγάλα βάθη που δεν περνάει ο ήλιος, μακριά από θαλάσσιους θηρευτές.

Το όνομα «Crystallichthys» είναι ελληνικό ως είθισται και σημαίνει κατά λέξη «κρύσταλλο» και «ιχθύς». Σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να σημαίνει, το κρυστάλλινο ψάρι (επειδή είναι διάφανο), ή επειδή στα λατινικά η λέξη «Cristallum» σημαίνει πάγος, «το διάφανο σαν πάγος, ψάρι». Είναι εντελώς αβλαβές για τους ανθρώπους. Ανήκει στην υποκατηγορία «snailfish» (σαλιγκαρόψαρα)

Την ίδια στιγμή ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος θαλασσινής αράχνης. Είναι τεράστιο, έχει χρώμα πορτοκαλί ενώ αυτό που κάνει εντύπωση είναι ο λεπτός κορμός της και τα εξαιρετικά μακριά πόδια της. Την ονόμασαν λόγω μεγέθους «Colossendeis» και ανήκει στο είδος των αρθρόποδων Pycnogonida.

Άνοιγμα ποδιών, μισό μέτρο

Η βιολόγος Σάρα Φρίντμαν και η ομάδα της εντόπισε αυτά τα νέα είδη, κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξάγει κάθε χρόνο η «ΝΟΑΑ» (η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ), στα ανοιχτά της Αλάσκας στις Αλεούτιες νήσους.

Η Φρίντμαν μάλιστα ανέβασε φωτογραφίες τους στο twitter και σχολίασε: «Ήθελα να δω ένα από αυτά τα είδη από κοντά, εδώ και πολύ καιρό. Βρήκαμε τέσσερα ή πέντε μέχρι στιγμής, στις δύο εβδομάδες που είμαστε έξω»

Το συγκεκριμένο ψάρι, ζεί σε βάθη άνω των 200 μέτρων (μπορεί να φτάσει και τα 830 μέτρα) και προσκολλάται σε βράχους με τις βεντούζες του. Η δε πορτοκαλί αράχνη τρώει θαλάσσιες ανεμώνες και άλλα ασπόνδυλα. Το άνοιγμα των ποδιών της μπορεί να φτάσει ακόμη και το μισό μέτρο.

www.in.gr