Φακόρυζο

1 φλ. φακές χοντρές

1½ λίτρο νερό

½ φλ. ρύζι Καρολίνα

1-2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε καρέ

¼ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε, αν χρειάζεται, τις φακές και τις ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι. Ρίχνουμε το νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, μισοσκεπασμένη. Αφού πάρει βράση, προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύουμε τις φακές για 40 λεπτά. Τότε, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και βράζουμε για 30 λεπτά. Περίπου 20 λεπτά προτού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε, να γίνει σκούρο καφέ, για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο λάδι ή κρεμμύδι έχουμε βάλει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το τσιγαρισμένο κρεμμύδι. Το φαγητό θα αρχίσει να τσιτσιρίζει. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.

www.tovima.gr