Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φεύγουν από την Ελλάδα! «Διαβατήριο» για δουλειά ζήτησαν 341 χιλιάδες Ελληνες

Της Χαράς Καλημέρη
Στις πρώτες θέσεις, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών που
αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, βρίσκονται οι Έλληνες.
Το 2014, συνολικά 341.334 κάτοικοι της χώρας συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα (Europass CV), το οποίο αποτελεί «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, με την πλειονότητα αυτών -84%- να βρίσκεται στην πλέον παραγωγική ηλικία (21-35 ετών).
Η Ελλάδα κατέλαβε, έτσι, την ένατη θέση, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας μας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία.
Φεύγουν από την Ελλάδα! «Διαβατήριο» για δουλειά ζήτησαν 341 χιλιάδες Ελληνες
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού Cedefop αναφορικά με τους χρήστες της ηλεκτρονικής πύλης Europass (https://europass.cedefop.europa.eu/el/home), που παρέχει πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., ο αριθμός των Ελλήνων οι οποίοι αναζητούν την τύχη τους εκτός συνόρων αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2010-2014, που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, συνολικά 907.701 Έλληνες διερεύνησαν τις προοπτικές εργασίας στο εξωτερικό, συμπληρώνοντας βιογραφικά. Ο αριθμός αυτός ήταν διαρκώς αυξανόμενος -46.432 το 2010, 98.008 το 2011, 159.830 το 2012, 257.082 το 2013 και 341.334 το 2014- ενώ προ κρίσης και συγκεκριμένα, το 2007, μόλις 3.369 Έλληνες είχαν προβεί σε ανάλογη κίνηση.
Πρόθυμοι από 21 - 35 ετών
Ιδιαίτερα πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι οι νέοι, ηλικίας 21-35 ετών, ενώ σε μικρότερο ποσοστό μια θέση εργασίας στο εξωτερικό τολμούν να διεκδικήσουν και οι σαραντάρηδες. Αναλυτικά, το 54,7% των χρηστών του Europass CV είναι ηλικίας 26-30 ετών, το 20,5% είναι 21-25 ετών, το 10,9% είναι άνω των 35 ετών, το 8,8% είναι μεταξύ 31 και 35 ετών, ενώ ποσοστό 4,8% είναι έως 20 ετών.
Η επαγγελματική εμπειρία των πολιτών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ποικίλλει. Το μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα το 40,7% είναι έμπειροι επαγγελματικά με 6 - 10 χρόνια προϋπηρεσίας, το 22% δεν έχει εργαστεί καθόλου, το 21,3% βρίσκεται στην αφετηρία του εργασιακού του βίου με έως πέντε χρόνια προϋπηρεσίας, το 9,2% έχει 11-20 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ το 4,2% έχει εμπειρία άνω των 20 ετών.
Φεύγουν και οι αλλοδαποί
Από τα στοιχεία καταδεικνύεται ότι η οικονομική κρίση «διώχνει» όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους αλλοδαπούς από τη χώρα. Από το σύνολο των 341.334 βιογραφικών που συμπληρώθηκαν το 2014, τα 213.021 ήταν στην ελληνική γλώσσα και τα υπόλοιπα σε άλλες γλώσσες, τα οποία συμπληρώθηκαν και από πολίτες διαφορετικής εθνικότητας.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Διαρκώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον στη συμπλήρωση του ευρωπαϊκού βιογραφικού σημειώματος από πολίτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ενδεικτικά, στην Αυστρία, η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοσιονομικής κρίσης ή υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό σε σύγκριση με την Ελλάδα, συμπληρώθηκαν το 2014 συνολικά 195.670 Europass CVs.
Το ίδιο έτος, «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη αναδείχθηκε η Ιταλία με 2.763.262 βιογραφικά και ακολούθησαν η Πορτογαλία με 2.159.340 και η Ισπανία με 853.917 βιογραφικά.
Συνολικά, τα βιογραφικά σημειώματα που κατετέθησαν το 2014 από τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια, ενώ από το 2005 έως και το 2014 έφθασαν τα 47,8 εκατομμύρια.
Ο φάκελος Europass
Ολες οι δεξιότητες του κατόχου σε 5 έγγραφα
O φάκελος εγγράφων Europass αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αποτελείται από πέντε έγγραφα τα οποία επιτρέπουν στον κάτοχό του να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των δεξιοτήτων και των προσόντων του προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση εργασίας.
Δημοφιλέστερο έγγραφο είναι το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα το οποίο περιλαμβάνει όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προσόντα του κατόχου, όπως επαγγελματική εμπειρία, εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και επιπλέον ικανότητες και δεξιότητες (όπως κοινωνικές, οργανωτικές, τεχνικές και καλλιτεχνικές ικανότητες), οι οποίες αποκτήθηκαν εκτός επίσημης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για το διαβατήριο γλωσσών που αποτελεί ένα εργαλείο αξιολόγησης γλωσσικών δεξιοτήτων με βάση το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Το βιογραφικό σημείωμα, καθώς και το διαβατήριο γλωσσών μπορούν να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά, ενώ τα υπόλοιπα τρία έγγραφα (η κινητικότητα Europass, το συμπλήρωμα πιστοποιητικού και το παράρτημα διπλώματος) χορηγούνται από οργανισμούς.
Αρμόδιος οργανισμός για την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη είναι ο Cedefop, ο οποίος αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο πρόγνωσης για τη ζήτηση και την προσφορά των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων σε κάθε χώρα. http://www.imerisia.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες – Συλλαλητήρια, μπλόκα και συγκεντρώσεις

Σε νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρούν αγρότες από περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Φθιώτιδας, δίνοντας αγωνιστικό «παρών» διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερημένες αποζημιώσεις σε ζημιές που υπέστη η παραγωγή από κακοκαιρίες προηγούμενων μηνών και ζητώντας αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.