Der Spiegel: Εχουν δίκιο οι Ελληνες για τις αποζημιώσεις

Ένα δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel επαναφέρει στο προσκήνιο το
ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, με αφορμή την ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα, που άφησε λουλούδια προς τιμήν των 200 εκτελεσθέντων αντιστασιακών, την 1η Μαΐου 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Το Spiegel Online σχολιάζει ότι η κίνηση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν ήταν τυχαία:


«Ο Τσίπρας φέρνει έτσι ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης ένα θέμα που παίζει στην πατρίδα του πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι στη Γερμανία (…) Πρόκειται τόσο για εκτελεσθέντες αντιστασιακούς, όπως αυτοί της Καισαριανής, όσο και για σφαγές άμαχου πληθυσμού, όπως στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα. Πρόκειται και για ένα αναγκαστικό δάνειο, το οποίο πήρε η ναζιστική Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του Πολέμου, ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ».
Και συνεχίζει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει μεγαλύτερη αποζημίωση για τα εγκλήματα των ναζί στη χώρα του. Πράγματι, οι Έλληνες δεν έχουν λάβει σχεδόν καθόλου χρήματα συγκριτικά με άλλα θύματα των εθνικοσοσιαλιστών και η νομική βάση είναι κάθε άλλο παρά σαφής».
«Οι Έλληνες σαφώς έχουν λόγο να αισθάνονται ότι υπέστησαν άδικη μεταχείριση συγκριτικά με άλλα θύματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος και βρίσκουν υποστηρικτές και στη Γερμανία. Ο μικρός σύλλογος «AK Distomo» στο Αμβούργο δραστηριοποιείται από το 2001 υπέρ της αποζημίωσης Ελλήνων θυμάτων των ναζί» υπογραμμίζει το γερμανικό δημοσίευμα.
Και προσθέτει: «»Το γερμανικό κοινό έχει ανάγκη εξηγήσεων» λέει ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ. «Οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έλαβαν ποτέ χρηματική αποζημίωση» επισημαίνει ο ίδιος. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν δικαιούνται αποζημίωση μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά μόνο κράτη». http://olympia.gr/