15 Ιανουαρίου 2015

Πρατηριούχοι: Oι φόροι ανεβάζουν τις τιμές στα προϊόντα πετρελαίου

Τα θετικά και τα αρνητικά παρεπόμενα της πτώσης των διεθνών τιμών του αργού
πετρελαίου ως προς την Ελλάδα αναφέρει το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαμόρφωση των διεθνών τιμών κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι φρενάρει το ενδιαφέρον από ανάδοχες εταιρείες για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων, καθώς και τη δυνατότητα η Ελλάδα να καταστεί μία πετρελαιοπαραγωγός χώρα με μεγάλα συναλλαγματικά οφέλη για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι χαμηλές τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων που προκύπτουν από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά 57% περίπου, την οποία δεν βλέπουμε να διαμορφώνεται στις αντλίες των πρατηρίων, πρέπει να συνοδεύεται αναλόγως και με σχετική μείωση των φόρων-τελών που παραμένουν σταθερά υψηλοί ανά λίτρο καυσίμου».
Σχετικά με το λαθρεμπόριο αναφέρεται ότι «η μείωση των φόρων θα γίνει ανάχωμα στα σχέδια των κυκλωμάτων της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, κ.λπ.), τα οποία ενθυλακώνουν πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και των ελλήνων φορολογουμένων από την εκτεταμένη δασμοφοροδιαφυγή».
(zougla)