Αποκάλυψη La Repubblica: Yπάρχει μυστική συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών - Το σχέδιο που δεν προβλέπει κούρεμα αλλά αποπληρωμή μέχρι το 2057.

Ένα δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica έρχεται να ταράξει τα νερά, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τις δηλώσεις ενθουσιασμού περί νίκης της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις απέναντι στους δανειστές.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας υπάρχει ήδη μία μυστική
συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφορικά με το ελληνικό χρέος, το οποίο όπως αναφέρει, δεν κουρεύεται, απλά αλλάζουν οι όροι της αποπληρωμής του.

Η La Repubblica μιλάει για μία διμερή συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει το πάγωμα της αποπληρωμής του χρέους έως το 2020 και επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως το 2057.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι το 2057. Στα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται μείωση του επιτοκίου. Οι πληρωμές προς το EFSF από την Ελλάδα θα ξεκινήσουν το 2023 και θα ολοκληρωθούν το 2057.

Κατά συνέπεια σύμφωνα με το σχέδιο που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα μέχρι το τέλος του 2020, η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρωσει μόνο το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ως παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία και των χρεών που είχε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως επισημαίνει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρούσβελτ χωρίς να το γνωρίζουν στην ουσία οι ψηφοφόροι του επέτρεψε στη Μεγάλη Βρετανία να αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το 1991.

Η εφημερίδα αναφέρει πως αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει και δεσμευτεί για να διεκδικήσει τη διαγραφή του ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους, πλέον έχει "ηρεμήσει" με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί και κάνει λόγο πλέον για επαναδιαπραγμάτευση.

Πάντως, η μία πιθανή διαπραγμάτευση για το χρέος δεν ξεκινά με τους πιο καλούς οιωνούς, με τη γερμανίδα καγκελάριο να προειδοποιεί πως κούρεμα του χρέους δεν υφίσταται και μάλιστα να δηλώνει έκπληκτη που ένα τέτοιο θέμα μπαίνει στην ατζέντα.

Από την άλλη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος μιλούν ξεκάθαρα για κούρεμα του χρέους, ενώ μιλώντας στο Mega δήλωσε πως σε ένα πιθανό ναυάγιο εκείνοι που θα την πληρώσουν είναι οι Γερμανοί και όχι ο ελληνικός λαός.

Πηγή: newsit.gr