Goldman Sachs: Ευρω-σκεπτικιστική βουλή στην Ελλάδα - Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Μια ταχεία απογοήτευση των πολιτών από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα οδηγήσει σε κατάρρευση της δημοφιλίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Μια ευρω-σκεπτικιστική βουλή έχει πλέον η Ελλάδα, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, σε έκθεσή της, υπό τον τίτλο
"Global Markets Daily: Anti-Austerity, Euro-sceptic Parties Win in Greece".

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, επισημαίνει πως η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου έκρυβε τρεις εκπλήξεις:

- Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες, με το ποσοστό του να ξεπερνάει το 36% των ψήφων, γεγονός που εξασφαλίζει 149 έδρες στην ελληνική βουλή, μόλις δύο έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

- Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που οι δημοσκοπήσεις τους ήθελαν εκτός βουλής, τελικά κατόρθωσαν όχι μόνο να μπουν, αλλά και να λάβουν 13 έδρες.

- Παρά το γεγονός πως τα όρια του διαχωρισμού των φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην ελληνική βουλή είναι δυσδιάκριτα, τελικώς τα κόμματα που υποστηρίζουν ανοιχτά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι καταλαμβάνουν μόλις 106 έδρες στη Βουλή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι).

Τα κοινά της πολιτικής ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Σε τρεις άξονες εντοπίζονται τα κοινά σημεία της πολιτικής ατζέντας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης:

- Διακοπή της λιτότητας.

- Αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, χωρίς τις παρεμβάσεις της τρόικας.

- Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, καθώς πλέον η νέα συγκυβέρνηση έχει αυξήσει κατακόρυφα τις προσδοκίες της κοινής γνώμης.

Μια ταχεία απογοήτευση των πολιτών από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα οδηγήσει σε κατάρρευση της δημοφιλίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα είναι δύσκολες, προβλέπει η Goldman Sachs.
Πηγή: bankingnews.gr