Κινδυνεύουν οι μαθητές του Πύργου Ηλείας…από τύφο και πανώλη

Με σοβαρότατες ασθένειες απειλούνται πλέον οι πολίτες στον Πύργο Ηλείας και πόσω μάλλον οι
μαθητές των σχολείων του Πύργου Ηλείας και όλα τα παιδιά της πόλης λόγω των απορριμάτων που επί μήνες παραμένουν στους δρόμους της πόλης και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης.
Όπως ανέφερε το μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης σε δηλώσεις του στο Ιόνιον Fm και στον Μάκη Νοδάρο, πολλοί γονείς ακόμα και πριν τις διακοπές του Πάσχα είχαν αναφέρει στους εκπαιδευτικούς πως τα παιδιά τους προσβάλλονται συχνά από διάφορες εντερικές νόσους που οι γιατροί αποδίδουν στα σκουπίδια στην πόλη η οποία έχει μετατραπεί σε χωματερή.Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας οφείλει όπως είχε δηλώσει να κλείσει τα σχολεία.
Τις σχετικές προειδοποιήσεις για την υγεία απευθύνει ο καθηγητής Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μιχάλης Λεοτσινίδης, με έκθεσή του. Το πρόβλημα επιβεβαιώνει στο in.gr και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, ο οποίος κάνει λόγο για 500 χωματερές εντός της πόλης.
Η έκθεση, που κοινοποιήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας, εμπερικλείει τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση του πληθυσμού των εντόμων -κυρίως της μύγας-, των ποντικών, αλλά και από τα αέρια που παράγονται από την αερόβια και αναερόβια ζύμωση, όπως το μεθάνιο.
Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:
1. Οι μύγες και κυρίως αυτές του είδους της οικιακής μύγας, είναι ως γνωστόν φορείς πολλών ασθενειών. Οι κυριότερες ασθένειες που μεταδίδονται με τα διάφορα είδη μύγας είναι:
• Τυφοειδής πυρετός και παράτυφοι
• Δυσεντερία
• Εντερίτιδες
• Εντερικά παράσιτα
• Τράχωμα
• Φυματίωση
• Ασθένεια του ύπνου
• Τρυπανοσωμίαση
• Τριήμερος πυρετός (φλεβοτόμος)
• Μύαση (ανάπτυξη των προνυμφών της μύγας –αυτιά, μύτη- σε άτομα που αμελούν τη καθαριότητα).
Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω εποχής, αναμένεται και εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού του εν λόγω εντόμου.
2. Όσον αφορά στους ποντικούς είναι γνωστό ότι αυτοί αναπτύσσονται και στους ακάλυπτους χώρους απόθεσης απορριμμάτων. Επίσης, από τη συχνότητα εμφάνισης εκτιμάται και η πυκνότητα πληθυσμού. Τα πιο διαδεδομένα είδη είναι ο Νορβηγικός και Αλεξανδρινός ποντικός, οι οποίοι είναι φορείς πολύ σοβαρών ασθενειών όπως:
• Πανώλη
• Ενδημικός εξανθηματικός τύφος
(οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται από τον ποντικό στον άνθρωπο κυρίως με τον ψύλλο των ποντικών).
• Σαλμονέλωση
• Αιμορραγικός ίκτερος
• Τριχινίαση
• Πυρετός από δάγκωμα ποντικών (Sodoku)
• Λεπτοσπείρωση
• Τουλαραιμία κλπ
• Επίσης, συμβάλλουν στη μετάδοση τουλάχιστον άλλων 15 – 20 νόσων).
3. Κίνδυνοι από τα αέρια που παράγονται από την αερόβια κατ’ αρχήν και αναερόβια στη συνέχεια ζύμωση. Στα αέρια αυτά περιλαμβάνεται και το μεθάνιο, το οποίο σχηματίζει εκρηκτικά μίγματα με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Θα μπορούσε κάθε μεγάλος σωρός να χαρακτηρισθεί σαν βραδυφλεγής βόμβα.
«Έχουμε 500 χωματερές μέσα στην πόλη»
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Πύργου, Βασίλης Σεϊντής, χαρακτήρισε στο in.gr απόλυτα τεκμηριωμένη την επιστημονική άποψη του κ. Λεοτσινίδη. «Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που επικρατεί, με τα σκουπίδια να βρίσκονται στην πόλη παραπάνω από τρεις μήνες» είπε.
Στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, απάντησε πως η δημοτική Αρχή προσπαθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει αυτή τη στιγμή να βρει μία λύση.
«Προσπαθούμε με όποιο όπλο έχουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, με βάση τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και περιμένουμε τις αποφάσεις τόσο της Περιφέρειας όσο και της κεντρικής εξουσίας για να δοθεί μία λύση.
»Έχουμε υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση με το ΧΥΤΑ στο Φλόκα Αχαΐας, αλλά έγινε κατάληψη στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ, μπλοκάροντας την μεταφορά των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να κάνουμε Πάσχα με σκουπίδια» τονίζει.
Σχετικά με το πρόβλημα που είχε προκύψει και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, αφού σε απόσταση 200 μέτρων λειτουργούσε χώρος προσωρινής εναπόθεσης σκουπιδιών, με αποτέλεσμα μύγες να έχουν κάνει κατάληψη ακόμα και στο χειρουργείο του νοσοκομείου, ο κ. Σεϊντής ανέφερε:
«Αυτό γινόταν κάποτε, γιατί ήταν προσβάσιμος ο χώρος για να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια εκεί και να φεύγουν για τους ΧΥΤΑ, κάτι που δεν γίνεται πια, αφού υπάρχουν 500 χωματερές μέσα στην πόλη».
Με πληροφορίες από το άρθρο του Άγγελου Προβολισιάνου-Newsroom ΔΟΛ
http://www.greekteachers.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων