Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Σε ποιες τροφές βρίσκονται τα αντικαρκινικά καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι μια ομάδα φυσικών χρωστικών, συνήθως με
κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.
Θεωρείται πως σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Η ευεργετική δράση των καροτενοειδών οφείλεται εν μέρει στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.
Σε ποιες τροφές βρίσκονται αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες;
- καρότο
- γλυκοπατάτα
- πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα)
- τομάτα
- δαμάσκηνο
- βερίκοκο
- μπρόκολο
- τομάτα
- μάνγκο
- κολοκύθα
- μπιζέλια
- μανταρίνι
- πεπόνι
- καλαμπόκι
- πορτοκάλι
- παπάγια
- κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά
- λαχανάκια Βρυξελλών
onmed