Τα όπλα της κυβέρνησης κατά των μεγαλοκαναλαρχών και της διαπλοκής

Με φανερά και κρυφά όπλα άνοιξε το μέτωπο ενάντια στη διαπλοκή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απαίτηση να πληρώσουν τα κανάλια 24,6 εκατ. ευρώ για το τέλος συχνοτήτων από το 2011 ήταν μόνο η προειδοποιητική βολή του πολέμου που στήνεται, με στόχο τον αφοπλισμό της προπαγάνδας ενάντια στην κυβέρνηση για την πολιτική της έναντι των δανειστών.

Η κυβέρνηση άνοιξε ολοκληρωτικά τη βεντάλια των ζητημάτων που αφορούν τους Έλληνες μιντιάρχες, τους οποίους κατατάσσει στην ολιγαρχία της χώρας. Το πρώτο χτύπημα ήταν η απαίτηση για άμεση πληρωμή 24 εκατ. ευρώ για τη χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων. 

Παράλληλα, από άλλο υπουργείο, το Οικονομικών, ανακοινώθηκε η πρόθεση να ελεγχθούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η έρευνα του Εισαγγελέα αρχίζει μετά την ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλου και τα σχετικά έγγραφα διαβιβάστηκαν από τον Γ. Βαρουφάκη στη Βουλή, προκαλώντας επικοινωνιακό παροξυσμό από όλες τις πλευρές. Η δε διάταξη στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό να αποφασίζει τη λύση μιας εταιρείας που δεν διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια ήταν η χαριστική βολή για τους τηλεοπτικούς ιδιοκτήτες. Με την εν λόγω διάταξη οι ιδιοκτήτες media θα εξαναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την ώρα που ελέγχονται όλα τα δάνειά τους!

Με όλα τα παραπάνω, προς το παρόν έχει στηθεί από την κυβέρνηση ένα σκηνικό πολέμου. Με κρυφό όπλο, όπως όλα δείχνουν, τις διάφορες λίστες ελέγχων, που αφορούν από τα δάνεια έως και τη φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος ανήγγειλε στενή συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδη, που εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας. Και, όπως είναι ήδη γνωστό, η περίφημη λίστα Νικολούδη από το 2013 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και ονόματα δημοσιογράφων και στελεχών των media που αντιπολιτεύονται με σφοδρότητα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πόλεμος θα κορυφωθεί όταν θα γίνουν συγκεκριμένες οι προθέσεις της κυβέρνησης για την τηλεοπτική αδειοδότηση. Η εξαγγελία ότι ο σχετικός νόμος θα έρθει μέσα στο επόμενο δίμηνο, με στόχο να προχωρήσει η αδειοδότηση το φθινόπωρο, ανοίγει εκ των πραγμάτων μια σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τηλεοπτική διαπλοκή.

ΠΗΓΗ: typologies.gr