Ο Τσίπρας μπορεί να λύσει εύκολα το θέμα στις Σκουριές, αλλά….

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, παρακολουθούμε το όλο σκηνικό στις Σκουριές, με τα μεταλλεία χρυσού. Υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Από το ένα μέρος είναι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και από το άλλο οι υπόλοιποι κάτοικοι που δεν θέλουν τα μεταλλεία στην περιοχή τους.
Πάνω από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι η κυβέρνηση
(δηλαδή ο πρωθυπουργός) που φτιάχνει τους νόμους, τα κόμματα και οι τοπικοί πολιτικοί. Ο καθένας από τους ανωτέρω κάνει το δικό του πολιτικό παιχνίδι σχετικά με το θέμα, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται. Κι όμως μπορεί άνετα να δοθεί λύση, και αυτή δεν είναι άλλη από τη δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, υπάρχει το άρθρο 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο προβλέπει τοπικά δημοψηφίσματα. Όμως για να ενεργοποιηθεί αυτό το άρθρο θα πρέπει η κυβέρνηση (δηλαδή ο κ. Τσίπρας) να μεριμνήσει για την έκδοση του προβλεπόμενου από το ίδιο άρθρο Προεδρικού Διατάγματος. Ας γίνει λοιπόν αυτό (με την κατάλληλη τροποποίηση και του ίδιου του άρθρου 216) και ας αποφασίσει πλέον το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αν θέλει ή όχι τα μεταλλεία χρυσού στην περιοχή της, ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά.
Με τα τοπικά δημοψηφίσματα, δεν θα λυθεί μόνο το πρόβλημα με τις Σκουριές, αλλά και όλα τα σχετικά προβλήματα που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, παραλίων κ.λ.π. που είναι στην περιοχή ευθύνης τοπικών κοινωνιών. Όποιος επενδυτής ενδιαφέρεται για κάποιο από αυτά τα τοπικά θέματα, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες και θα πρέπει να τις πείθει για τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ίδιες.
Ο κ. Τσίπρας λοιπόν μπορεί εύκολα να δώσει λύση, τόσο στις Σκουριές όσο και για κάθε άλλη περίπτωση που αφορά αγαθά που περιέχονται στην περιοχή ευθύνης τοπικών κοινωνιών. Το θέλει όμως αυτό, θέλει να παραχωρήσει σχετικές εξουσίες του στις τοπικές κοινωνίες ή θέλει κι αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, να ασκεί ο ίδιος και αυτές τις εξουσίες; http://hassapis-peter.blogspot.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων