Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα πληρώσουν φόρο και όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ

Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ψαλίδι» 3.000 ευρώ στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που με βάση το καλό σενάριο θα ενεργοποιηθεί το 2020 προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του Μνημονίου το οποίο «ξεσκονίζουν» από προχθές τα τεχνικά κλιμάκια.
Εφόσον κλειδώσει μια τέτοια μείωση, φορολογούμενοι με μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 400 - 500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα χαμηλά εισοδήματά τους.
Οι συζητήσεις με τους πιστωτές χθες για τις εκκρεμότητες της τεχνικής συμφωνίας συνεχίστηκαν σε τεχνικό επίπεδο, στην Αθήνα και η συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής της τρόικας μάλλον θα πρέπει να αναμένεται σήμερα. Εν τω μεταξύ, χθες,αποκαλύφθηκε η πρόθεση της Κομισιόν να προτείνει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει κατά της Ελλάδας, μετά και τα τελευταία στοιχεία που επικυρώθηκαν από τη Eurostat για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν σε έντυπο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, ο Π. Μοσκοβισί προτίθεται να κάνει τέτοια πρόταση στις 17 Μαΐου, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα σήμαινε και πιθανή απόφαση για εκταμίευση νέας δόσης από τον ΕSM στα μέσα Ιουνίου. Έπιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και δίνοντας τη δυνατότητα ν' αποφευχθεί το να προσεγγίσουν οι διαπραγματεύσεις τον χρόνο διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, τονίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Εφικτή χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις «ενδεχομένως» εντός του Μαΐου, καθώς η χώρα έχει υπερβεί τους στόχους για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και υπάρχει η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αφορολόγητο
Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται και σήμερα με ορίζοντα ολοκλήρωσης την ερχόμενη Τρίτη. Έως τότε πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία και να προχωρήσει η νομοθέτηση των μέτρων από την ελληνική Βουλή. Στο κρίσιμο μέτωπο του αφορολόγητου, σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο των μνημονίων που εξετάζεται προβλέπεται η περικοπή του κατά 3.000 ευρώ. Μείωση που αγγίζει πια φορολογούμενους με μηνιαίες αποδοχές των 400 - 500 ευρώ. Η περικοπή κατά 3.000 ευρώ σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο ανάλογα με τον αριθμό των φορολογούμενων προσγειώνεται στις:
• 5.700 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
• 5.900 ευρώ από 8.864 ευρώ που είναι σήμερα για φορολογούμενους με ένα παιδί.
• 6.100 ευρώ από 9.090 ευρώ για φορολογούμενους με δυο παιδιά.
• 6.600 ευρώ από 9.545 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.
Για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις, η περικοπή του αφορολογήτου θα συνοδευτεί με μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20%, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο των αντίμετρων. Η μείωση του συντελεστή θα ενεργοποιηθεί, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ωστόσο και μετά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή εξακολουθούν να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις, ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα. Π.χ. μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ ή 607 ευρώ τον μήνα που σήμερα δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για τις αποδοχές του με την μείωση του αφορολόγητου θα κληθεί να πληρώσει φόρο 446 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για εισοδήματα.
Διαπραγμάτευση
Χθες και ενώ κατέστη γνωστό πως δεν θα γινόταν συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή του Ευκλ. Τσακαλώτου και των επικεφαλής των θεσμών, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε πως «υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά κλιμάκια». Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προβλέπει πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων. «Επί της ουσίας, η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αυτό παραμένει η προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε ο Γενς Σπαν, ένας από τους Γερμανούς υφυπουργούς Οικονομικών, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.
Δίνει το στίγμα
Στίγμα για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται σήμερα από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, που ενημερώνει την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται μετά τις δηλώσεις του, νωρίτερα φέτος, για τις χώρες του Νότου, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να ζητούν την παραίτησή του.
«Σύντομα»
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, τονίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.