Δρος Ελένης Θεοχάρους τέως Βουλευτού-Ευρωβουλευτού Η αισθητική του Al Jazeera

Παιδεία είναι η διαχείριση της Ελαχίστης Εγγυημένης  Ελευθερίας που κατέκτησες και που δεν σού χορηγήθηκε από τις αφόρητες μετριότητες και τα αναρριχητικά που σε κυβέρνησαν.


Όσο και αν επληθύνθησαν τα μέσα ενημέρωσης, διατηρώ μια μαγική σχέση με το ραδιόφωνο.Ακούω ειδήσεις, τραγούδια και μουσικές με Φλέρυ Νταντωνάκη, Αρλέτα, Βενετσάνου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλο. Μουσικές εξαίσιες που  βγάζουν μια γλυκασιά και μια ευγένεια και με εγκλωβίζουν στον μακρινό κόσμο του απόλυτου μιας κολασμένης παιδικής και εφηβικής ηλικίας: Εδώ Κάιρο, ακούτε την φωνή της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας: Οι Ελληνοκύπριοι Αγωνιστές, αφού έμειναν για μισόν αιώνα αγκυλωμένοι σε μεγαλόστομα μεγαχέρτς, εισήλθαν νικητές εις την Μανσούραν...
Παιδεία δεν είναι τα διδακτορικά, αλλά η αισθητική μας.
Θυμάμαι τις κασέτες με αγαπημένα  τραγούδια, που μού έγραφαν κάποιοι φίλοι που δούλευαν σε δισκάδικα και ραδιόφωνα, κι ένα παλιοκασετόφωνο που αγόρασα από πλανώδιο στην Ομόνοια και το κουβαλούσα σ' όλο τον κόσμο. Είχε και ραδιόφωνο,  που ύστερα χάλασε. Από αυτό άκουσα την ανακήρυξης του ψευδοκράτους, όταν δούλευα σε ορεινό χωριό όπου δεν είχε φθάσει ακόμη η τηλεόραση. Φέτος άκουσα την είσοδο του Πορθητή του Καυκάσου στην Αμμόχωστο σε ανταπόκριση του Αντουάν Ροκαντέν.
Από τον κόσμο της Ναυτίας...
Παιδεία είναι να ακούς την ποίηση των αναλφάβητων και να φλερτάρεις με  ανορθογραφίες που πληρούν την ατμόσφαιρα με την βουή της βίτσας καθώς θυμάσαι τις βιτσιές που έτρωγες  στις παλάμες από τον δάσκαλο. Παιδεία είναι να ξεκλέβεις χρόνο για να γράψεις μια κασέτα με τραγούδια για τους φίλους σου.
Παιδεία είναι να αγαπάς το κράτος μας. Το άρρωστο  βρέφος, που εν ανομίαις συνελήφθη και εν αμαρτίαις εκίσσησέ το ο λαός μας. Με  πολλές συγγενείς διαμαρτίες που μάχουμουν αφελώς να γιατροπορέψω. Αίφνης έγινε 60 χρονών. Βάλε και δέκα που έζησε μέσα σε ένα χρόνο το '74, κι άλλα δέκα φέτος, το 2020... μοιρολόι...
Παιδεία είναι να προστατεύεις τους μοναχικούς γερόντους με τα θολά μάτια και το πρόσωπο οργωμένο ξερικό χωράφι!
Οι μέρες του εγκλεισμού για την πανδημία, με έφεραν ξανά, κοντύτερα στο ραδιόφωνο. Πήρα να διαβάζω αλλά δεν μπόρεσα. Με έκοβε το μαστίγωμα της πάνδημης ασυνέπειας από συλλαβές και λειψές λέξεις. Παιδεία είναι η διαχείριση της αισθητικής και της ομορφιάς.
Παιδεία είναι η διαχείριση της Ελαχίστης Εγγυημένης  Ελευθερίας που κατέκτησες και που δεν σού χορηγήθηκε από τις αφόρητες μετριότητες και τα αναρριχητικά που σε κυβέρνησαν. ΄Πως οι λιγότερο τυχεροί κρατούν σφικτά στην παλάμη το ΕΕΕ ήτοι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ενός μικρόψυχου κράτους.
Στις μέρες μας ανοίγοντας το ραδιόφωνο θα υποστείς την γλωσσική φάλαγγα της διαφήμισης στην Κυπριακή γλώσσα,  ήτοι αγγλικά, άθλια ελληνικά και πιο άθλια Κυπριακά. Η διαφήμιση είναι η απόλυτη κυρίαρχος της οικονομικής και πολιτικής μας ζωής, αρρύθμιστη, αγράμματη, ακοινώνητη. Και δείκτης ακριβείας του επιπέδου της Παιδείας μας. Μετά θ' ακούσεις αναλυτικά την προέλευση των "θετικών κρουσμάτων" του κοβιτδεκαεννιά και την μεγάλη τύχη των "αρνητικών περιστατικών", ύστερα κάποιους οδυρμούς για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών. Κι αυτούς που δεν έχουν τί να βάλουν στο τσουκάλι. Κυριολεκτικά, όχι υπερβολές και βερμπαλισμοί, όπως τα παλιά χρόνια που γράφαμε καπνισμένα ποιήματα. Αν περισσέψει λίγος χρόνος, ίσως ακούσεις καμμιά δήλωση για μεγάλες  επιτυχίες στην Σύνοδο Κορυφής.
Παιδεία είναι η Μνήμη, η καταγραφή, η επαναφορά εκείνου που θέλει να ξεχάσεις η ολιγαρχία, όλοι αυτοί που "σβήνουν τσιγάρα στα μάτια των πουλιών",   οι μεγιστάνες που πολύ κομψά σε καταδυναστεύουν, γι' αυτό σε φλομώνουν με κοβιτδεκαεννιά.
Καμμιά φορά κοιτάω την τηλεόραση. Πάντα πέφτω σε τηλεαγορές και σαχλαμάρες γνώσεων.
Παιδεία είναι το Μέτρο. Να γνωρίζεις  τα όλκιμα και τα ελατά των αντιστάσεων σου και να προσπαθείς κάθε στιγμή που περνά να τα αυξάνεις.
Παιδεία είναι να θυμάσαι για πάντα, αλλά και να σβήνεις από την μνήμη όταν πρέπει να γαληνέψει η ανταριασμένη ψυχή σου, το αραβούργημα του τηλεοπτικού σαδισμού του Al Jazeera!
Παιδεία είναι η συμπεριφορά σου στην πανδημία, η οποία ανέδειξε την ένδεια της εκπαίδευσης μας. Ανέδειξε πόσο τρωτή και ευάλωτη είναι. Πίθος των Δαναΐδων που δεν πρόκειται να γεμίσει αν ο υπουργός δεν κλείσει κάθε του οπή, με θραύσματα αρχαίων αγαλμάτων.
Κι αν δεν αντισταθούμε στους παρακεντέδες του συστήματος.
Αλλοίμονο όμως  αν τολμήσεις να ψέξεις τα είδωλα. Ο κούφος Ιουλιανός θα σε εξευτελίσει ως τον από Μίμων, Οσιομάρτυρα Πορφύριο, Προστάτη των Ηθοποιών.  Σήμερα οι ηθοποιοί έχουν πολλούς προστάτες, μόνο που η μοναδική παράσταση που είδαν οι πλείστοι "προστάτες" είναι η Αντιγόνη  στην κατεχόμενη  Σαλαμίνα. Με τεμενάδες στους κατακτητές.
Παιδεία είναι οι πνευματικοί άνθρωποι. Ευλογημένοι, έχοντες την προστασία των Μελιρρύτων Φωστήρων, μα δεν ορθοτομούν τον λόγο της Αληθείας κατά του συστήματος. Σωπαίνουν! Ενώ -...υπερτερεί συντριπτικώς ο πόλεμος, λέγει το ποίημα,
-Ψυχαμοιβός, συμπληρώνει ο Ποιητής
και κλείνει το ραδιόφωνο.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ: 1. Κούφος Ιουλιανός, όχι κουφός.
2. ελατά όχι έλατα.
Η Ελένη Θεοχάρους είναι Ελληνοκύπρια πολιτικός. Είναι πρόεδρος της Αλληλεγγύης από τον Νοέμβριο του 2015. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού.