Τεχνητό γάλα από μαγιά

Τον δρόμο για τη δημιουργία γαλακτοκομικών προϊόντων που θα προέρχονται από μαγιά και όχι αγελάδες ανοίγει η δουλειά ερευνητών του Tel Aviv University- Ταμίρ Τούλερ και Άλανταρ Φλάισμαν- οι οποίοι, μαζί με τον επιχειρηματία Εγιάλ Ίφεργκαν, έχουν δημιουργήσει μια startup με το όνομα Imagindairy.
 
Όπως γράφει στο Phys.org, ο Τάλερ εξηγεί ότι στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή γάλακτος με όλη τη θρεπτική αξία του ζωικού γάλακτος, καθώς και την ίδια γεύση, άρωμα και υφή, μα χωρίς να υποφέρουν αγελάδες και χωρίς να προκαλείται ζημιά στο περιβάλλον. Επίσης, όπως υποστηρίζεται, το γάλα και το τυρί της Imagindairy θα είναι πιο υγιεινά από τα ζωικής προέλευσης, καθώς δεν θα έχουν χοληστερόλη, λακτόζη κ.α.
 
«Η startup μας περιλαμβάνει επίσης μηχανικούς τροφίμων και ειδικούς από τη Strauss Company» είπε ο καθηγητής Τάλερ. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να πάρουμε πρωτεΐνες γάλακτος από μαγιά και να παράγουμε τυρί από αυτές. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία...παραγωγικότητας, γεύσης και φυσικά κόστους. Το προϊόν δεν είναι υποκατάστατο γάλακτος όπως το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα σόγιας. Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε γαλακτοκομικά προϊόντα που θα είναι όμοια με προϊόντα που προέρχονται από ζώα».
 
Η Ιmaginedairy συνεργάζεται με το Tel Aviv University μέσω της Ramot. «Η πρωτοποριακή τεχνολογία του καθηγητή Τάλερ θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία γαλακτοκομικών όπως τη γνωρίζουμε» είπε η Κερέν Πριμόρ Κοέν, διευθύνουσα σύμβουλος της Ramot.
 
«Το γονιδίωμα του κάθε ζωντανού πλασματος περιλαμβάνει γονίδωμα που κωδικοποιούν τη συνταγή για τη δημιουργία αλυσίδων αμινοξέων που συνθέτουν τις πρωτεΐνες. Ωστόσο περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες που κωδικοποιούν την πολύπλοκη διαδικασία η οποία είναι γνωστή ως γονιδιακή έκφραση- το timing και τον ρυθμό της δημιουργίας πρωτεϊνών. Η γονιδιακή έκφραση είναι η διαδικασία μετατροπής πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες σε “άψυχο” DNA σε πρωτεΐνες που είναι η “ουσία της ζωής” και αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό σε κάθε ζωντανό ον που γνωρίζουμε, από τα ανθρώπινα όντα μέχρι τον κορονοϊό και το αγελαδινό γάλα. Για πολλά χρόνια οι εταιρείες βιοτεχνολογίας χρησιμοποιούν τη διαδικασία γονιδιακής έκφρασης για την παραγωγή επιθυμητών πρωτεϊνών οικονομικά. Το κάνουν παίρνοντας ένα γονίδιο από έναν ζωντανό οργανισμό και εμφυτεύοντάς το στο γονιδίωμα ενός άλλου οργανισμού που θα λειτουργήσει ως “εργοστάσιο” για την παραγωγή της πρωτεΐνης που κωδικοποιείται σε αυτό το γονιδίωμα. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την παραγωγή φαρμάκων, εμβολίων και ενέργειας και χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία τροφίμων» λέει ο Τάλερ. «Θεωρητικά μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου δεν θα μπορούμε να διακρίνουμε γάλα αγελάδας που προέρχεται από αγελάδα και γάλα αγελάδας από μαγιά. Αλλά γίνει αυτό με οικονομικό τρόπο, πρέπει να μετατρέψουμε τα κύτταρα μαγιάς σε αποτελεσματικά εργοστάσια που παράγουν πρωτεΐνες γάλακτος- και αυτό δεν είναι απλό. Αν και γνωρίζουμε ποια είναι τα γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες για το γάλα αγελάδας, αυτά τα γονίδια είναι γραμμένα στη “γλώσσα” των κυττάρων αγελάδας, και πρέπει να ξαναγραφούν στη “γλώσσα” της μαγιάς. Αυτό θα κάνει την παραγωγή των πρωτεϊνών γάλακτος δυνατή με κατάλληλο, οικονομικό και αποδοτικό τρόπο στο “εργοστάσιο” κυττάρων μαγιάς. Με τη βοήθεια μοντέλων που αναπτύξαμε στο εργαστήριο, πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα καταφέρουμε να κάνουμε τη μαγιά να παράγει πρωτεΐνες γάλακτος με αποδοτικό τρόπο που θα επιτρέψει οικονομική, υψηλής ποιότητας, βιομηχανικής κλίμακας παραγωγή».
  www.naftemporiki.gr