Να μην κάνουμε ότι δεν βλέπουμε

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη       

«Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”. Είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε».

Καλά, το ακριβώς αντίθετο δεν είναι, καθώς «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται».

Μήπως είναι κάνοντας και βλέποντας, δηλαδή δοκιμές, αναγνώριση και διόρθωση λαθών; 

Να μην κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη κοινωνία και κανένας δεν γνωρίζει έναν χρόνο μετά από πού πάνε στο τέρμα της πανδημίας. Το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» απέκτησε πρωτοφανές κύρος. Και επιστημονικό. Ακόμη και σε χώρες που φημίζονται για την προσήλωση στο σχέδιο, τη μέθοδο και την οργάνωση. 

Η εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους σε παιδικό σταθμό «επείγουσας φροντίδας» αιφνιδίασε την περιφερειακή κυβέρνηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης, παγώνοντας το άνοιγμα παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι άνθρωποι είχαν σχέδιο και μάλιστα «έκτακτης φροντίδας», για οικογένειες με εργαζόμενους και τους δύο γονείς, που δεν έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας. Έτσι, ενώ είναι κλειστά τα σχολεία στη Γερμανία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, λειτουργούν τα «επείγουσας φροντίδας», στα οποία εκτιμάται ότι πηγαίνει το 1/3 των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Αυτονόητο ότι οι γονείς, οι αρχές, οι ειδικοί ανησυχούν, αλλά αυτά τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με σχέδιο τακτικών τεστ στο προσωπικό. 

Πρόληψη και έλεγχος, το αλφαβητάρι της επιδημιολογικής δράσης από χρόνους παλιούς.

Με τα εμβόλια έχει γίνει της Ε.Ε. και των φαρμακευτικών, οπότε αναγκαστικά «αναπτύσσουμε σχέδιο με βάση τις διαθεσιμότητες», τα διαγνωστικά τεστ, όμως, γιατί δεν αυξάνονται; 

Μαζικό testing από δίκτυο πρωτοβάθμιας έρευνας, εντόπισης και ανίχνευσης κρουσμάτων στον ελάχιστο δυνατό χρόνο από την εκδήλωσή τους… Αυτό θα έπρεπε να ήταν, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα για συγκοινωνίες, χώρους εργασίας κ.λπ., αλλά δεν... οπότε ο μηχανισμός περιμένει το 15νθήμερο εκδήλωσης της διασποράς για να δει και να κάνει. Στη Θεσσαλονίκη ήταν αργά.   www.naftemporiki.gr