Ελένης Θεοχάρους τέως Βουλευτού-Ευρωβουλευτού ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΣΤΟ DOLMABAHCE - ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ GREEN TREE.

Αν η Αθήνα δεν επιδιώκει να κερδίσει χρόνο συμμετέχοντας σε συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες έχουν προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, τότε θα χάνει συνεχώς: Η Άγκυρα συνεχίζει ανενόχλητη να αρμέγει την αγελάδα της ΕΕ και ταυτόχρονα  να παρέχει τα άλλοθι που χρειάζονται οι αισχροί των Βρυξελλών προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις οικονομικές συναλλαγές τους με την Τουρκία, τηρώντας  τα προσχήματα πώς τάχα αμβλύνονται οι εντάσεις και εξομαλύνεται η κατάστασις.
Γι' αυτό λέμε πως επί της ουσίας, η 61η επαφή   έληξε με σημαντικά κέρδη για την Τουρκία και μηδενικά αποτελέσματα για την Ελλάδα- εκτός βεβαίως του χρόνου, αν αυτό είναι το ζητούμενο. Με τις συνομιλίες του Βοσπόρου η Άγκυρα εξασφάλισε την ανοχή της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2021 που λήγουν οι "ασκήσεις και διασώσεις", τις οποίες προγραμμάτισε στο Ελληνικό Αιγαίο, χωρίς να γνωρίζουμε τί σκοπεύει να πράξει εν τω μεταξύ στην Κύπρο και στην θάλασσα της.
Η Τουρκία πιστή στην παλινόρθωση της απολεσθείσας αυτοκρατορικής αίγλης, πιστή στον "Εθνικό Όρκο", και με την νοοτροπία του ισχυρού διπλωματικού παράγοντα  είτε όταν συναλλάσσεται με ισχυρούς είτε όταν επιβουλεύεται ασθενέστερους, διακρίνεται από μεθοδικότητα και υπομονή και έχει την ικανότητα να να διατηρεί μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς εκμεταλλευόμενη κάθε πιθανή συγκυρία. Κλασσικό παράδειγμα το Σχέδιο Ανακτήσεως Κύπρου το οποίο εκπόνησε το 1956 ο Νιχάτ Ερίμ και ακολουθείται κατά γράμμα, προσαρμοζόμενο φυσικά στις ευκαιρίες που παρέχουν ο Ελληνικός ραγιαδισμός και το Ελληνικό αλληλοφάγωμα.

  Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο, που συνήθως πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά με σπασμένα ξάρτια και χωρίς πυξίδα. Και το παραδέχονται κιόλας.
Η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ισχυρή στρατιωτική μηχανή, κατέλαβε την μισή Κύπρο το 1974, και τα 20 τελευταία χρόνια επεμβαίνει στρατιωτικά σε γειτονικές χώρες ανατρέποντας τους συσχετισμούς δυνάμεων, καταλαμβάνοντας στρατηγικά πόστα, ενώ εξολοθρεύει εσωτερικούς "εχθρούς" όπως είναι οι Κούρδοι.
Στην συνάντηση του  Dolmabahçe η Ελλάδα έθεσε ζήτημα καθορισμού θαλασσίων ζωνών και η Τουρκία τις αξιώσεις της στον εναέριο χώρο, στο  Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό Πέλαγος: Αιθέρες, εδάφη και θάλασσες που δεν της ανήκουν σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συνθήκες. Έθεσε ακόμη ζήτημα για νόμιμο πέρασμα των μεταναστών που συγκεντρώνει στα Μικρασιατικά παράλια, προς   την Ελλάδα.

Παράλληλα εξελίσσονται πυρετωδώς οι διαδικασίες για την πενταμερή της Νέας Υόρκης στο αλήστου μνήμης προάστιο Green tree.
Η Τουρκία επιμένει να γίνει η πενταμερής μετά την Σύνοδο κορυφής του Μαρτίου για να αποφύγει οριστικά τις κυρώσεις- που φυσικά θα βρουν χίλιους δυο λόγους οι εταίροι μας να τις αποτρέψουν- ενώ η ΚΔ ως διοίκηση των ρωμιών του νότου    οδεύει προς αυτοχειρία που την ονομάζουν οι αποτυχόντες πολλάκις να πετύχουν την πολυπόθητη ΔΔΟ "παράθυρο ευκαιρίας"
Για μάς δεν είναι παράθυρο ευκαιρίας αλλά επιλογή ανάμεσα στην γκιλοτίνα και την αγχόνη, επιλογή ανάμεσα στο "παβουλόν" και την "θειοπεντάλη". Ενώ πρέπει να αποφευχθεί η πενταμερής την συγκεκριμένη χρονική στιγμή διότι θα υποχρεωθούμε να συζητάμε τις τουρκικές απαιτήσεις με την απειλή ενός τρίτου Αττίλα. Όπως έγινε στην Γενεύη πριν την δεύτερη τουρκική προέλαση το 1974.

Η ΚΔ δεν απαίτησε ποτέ τα δικαιώματά της, τα απορρέοντα από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αξίωσε τουλάχιστον όσα προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ από τα οποία άρπαξε μόνο την θλιβερή ΔΔΟ και την έκανε παντιέρα του αγώνα. Τού αγώνα που διεξάγει από καναπέδες και πολυθρόνες.
Ξεχάστηκε γρήγορα η κατοχή της Κύπρου και των θαλασσών της από τον τουρκικό στρατό και στόλο, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το εθνικό ξεκαθάρισμα, η δημογραφική αλλοίωση, ο εποικισμός, οι απόλυτη στρατιωτικοποίηση του νησιού, οι απειλές, η μη αναγνώριση της ΚΔ. Σαν παραδουλεύτρες  των Βρυξελλών προσυπογράφαμε και εφαρμόζαμε για 17 χρόνια όλες τις συμφωνίες της Τουρκίας με την ΕΕ ασχέτως αν η Τουρκία τις υπέγραφε και τις εφάρμοζε μόνο με τους 27 , επειδή δεν αναγνωρίζει την "εκλιπούσα" ΚΔ. Πολλοί από όσους διαχειρίστηκαν το Κυπριακό εναγκαλίζονται ακόμη τους κατακτητές και αγωνίζονται σθεναρά να εντάξουν την Τουρκία στην ΕΕ , ασχέτως του ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει Δημοκρατία.
Τα φοβικά σύνδρομα και ο ραγιαδισμός της Λευκωσίας, αντανάκλαση της στάσης των Αθηνών σίγουρα μας οδηγεί στην παράδοση: Να ενδώσουμε σε όλες τις αξιώσεις της Άγκυρας. Διότι σημαίνοντες παράγοντες στο Αθηναϊκό πολιτικό σύστημα επιδιώκουν πάση θυσία την "ειρήνη" ala turka,  αναλώμασι των Ελληνικών συμφερόντων. Ασχέτως του κόμματος που κυβερνά.
Μια πολεμική επιχείρηση στην Κύπρο είναι σχεδόν βέβαιη αλλά πολεμική επιχείρηση στην Κύπρο σύμφωνα με τα λεχθέντα  υπό του Προέδρου της ΚΔ, σημαίνει αφανισμό του Ελληνισμού από την πανάρχαια κοιτίδα του στην εσχατιά της Ανατολικής Μεσογείου. Πλήρη εκτουρκισμό και εξισλαμισμό της. Σε κάθε πενταμερή ή σε κάθε νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό, εμφανιζόμαστε εμείς όλο και πιο υποχωρητικοί, ενώ οι Τούρκοι σκληρότεροι και απαιτητικότεροι, κλιμακώνοντας την αδιαλλαξία και την αλαζονεία τους.
Εν κατακλείδι, μόνη οδός είναι η πλήρης και αμοιβαία στήριξη Ελλάδας και Κύπρου, γιατί ατυχώς σκεφτόμαστε μόνο την στήριξη της Ελλάδος προς την Κύπρο, ενώ στην διπλωματία είναι ζωτικής σημασίας η πλήρης ενεργοποίηση και της Λευκωσίας με βατήρα την γεωπολιτική της σπουδαιότητα. Ο επαναπροσδιορισμός στάσης πρέπει να γίνει  αμέσως με ενεργοποίηση διεκδικήσεων, οριστική εγκατάλειψη της πολιτικής του κατευνασμού και χάραξη εθνικής πολιτικής μη μεταβαλλόμενης με κάθε κυβερνητική αλλαγή, γιατί και σε αυτό ποντάρει η Τουρκία. Τα γεγονότα στον Έβρο στις αρχές του 2020, τα προκάλεσε η Άγκυρα ακριβώς για να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια, πτώση της κυβέρνησης, αποσταθεροποίηση.
Ισχυρή διπλωματία σημαίνει αποτροπή πολεμικής σύρραξης. Γι' αυτό, εκτός  από την διπλωματία χρειάζεται ισχυρός στρατός που να αποθαρρύνει τα επεκτατικά παντουρανικά σχέδια.           Η Ελένη Θεοχάρους είναι Ελληνοκύπρια πολιτικός. Είναι πρόεδρος της Αλληλεγγύης από τον Νοέμβριο του 2015. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού.