Έτοιμος να «νερώσει» τα εμβόλια ο ΕΜΑ...

Τρόπους για να υπάρξουν περισσότερες δόσεις εμβολίων, διαθέσιμες προς τους Ευρωπαίους πολίτες, φαίνεται πως αναζητεί ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). 

 Σύμφωνα με το Reuters –που επικαλείται αξιωματούχο της Ε.Ε.– ο ΕΜΑ ενδέχεται να... εγκρίνει μια τροποποίηση που να επιτρέπει την εξαγωγή έξι δόσεων από ένα φιαλίδιο των Pfizer-BioNTech, κι όχι πέντε όπως συνιστάται και γίνεται μέχρι σήμερα. 

 Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, η αλλαγή αυτή μπορεί να συμβεί «πολύ σύντομα» και απαιτεί τη χρήση ειδικών συρίγγων που επιτρέπουν την εξαγωγή περισσότερων δόσεων από το ίδιο φιαλίδιο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν τα κράτη της Ε.Ε. χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που συνιστώνται από τον EMA, παραβαίνοντας τις οδηγίες, μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές προσφυγές.       
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στη συνιστώμενη δοσολογία θα μπορούσε να επιτρέψει σε 20% περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν στην Ε.Ε., η οποία έχει εξασφαλίσει 200 ​​εκατ. δόσεις, αναμένει άλλα 100 εκατ., και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εταιρείες για περαιτέρω παραγγελίες.

 «Όχι» σε αλλαγές από τη Γερμανία 

Ωστόσο, ήδη ακούγονται ενστάσεις στο ενδεχόμενο οιασδήποτε τροποποίησης των οδηγιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ήδη ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να τηρήσει τις συστάσεις της BioNTech και της Pfizer σχετικά με τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. Έπειτα από συνομιλίες, με μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, Σπαν δήλωσε ότι «η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι έχει ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα –στα οποία είναι κρίσιμη η διατήρηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας– να μείνουμε πιστοί σε ό,τι έχει εγκριθεί». 

 Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σήμερα ο ΕΜΑ άναψε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna, έπειτα και από τις έντονες πιέσεις που άσκησε το Βερολίνο στον Οργανισμό για τη γρήγορη έγκριση και αυτού του εμβολίου, λόγω της κριτικής για τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε... 

 efysn.gr