«Κόλλησε» στις αντιδράσεις το αποτεφρωτήριο

Μπορεί να διεκδίκησε και να πέτυχε την πρωτιά στην ανακοίνωση κατασκευής αποτεφρωτηρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης,
αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να είναι και πρώτος στη λειτουργία του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ επρόκειτο το θέμα της αγοράς οικοπέδου να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, για να τεθούν οι όροι για την επιλογή χώρου και να προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός, το θέμα αποσύρθηκε τελικά από τη διοίκηση.
Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι η διοίκηση και ο Γιάννης Μπουτάρης αμφιταλαντεύονται σχετικά με τον χώρο, καθώς η γνωστοποίηση και μόνο της πρόθεσης να κατασκευαστεί στη Σίνδο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Αυτές αντιμετωπίζονται πλέον με άλλη διάθεση, καθώς υπάρχει περίπτωση να ξαναφουντώσουν, ενδυναμωμένες μάλιστα, μετά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή με αφορμή την κατασκευή του στρατοπέδου μετεγκατάστασης προσφύγων.
Ηταν άλλωστε χαρακτηριστική η έντονη αντίδραση του δημάρχου Δέλτα, Ευθύμιου Φωτόπουλου, όταν είχε τεθεί το θέμα:
«Και οικόπεδο να αγοράσουν, το αποτεφρωτήριο στη Σίνδο δεν θα γίνει, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εάν έχει λεφτά, μπορεί να αγοράσει όχι ένα, αλλά δέκα οικόπεδα, εάν το θέλει. Εάν δεν ρωτηθούμε για πράγματα που αφορούν τον δήμο μας, θα αντιδράσουμε. Ας μη δοκιμάσουν. Αυτό που θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους είναι ότι, όταν θεωρεί αυτός (ο Μπουτάρης) ότι είναι ο δυνατός και οι άλλοι ιθαγενείς στην περιοχή τους, τότε θα δείτε την αντίδραση».
Η περίπτωση να κατασκευαζόταν το αποτεφρωτήριο στα Κοιμητήρια της Αναστάσεως του Κυρίου είχε από την πρώτη στιγμή αποκλειστεί, καθώς φάνηκε η πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να μη συγκρουστεί περαιτέρω με τον μητροπολίτη Ανθιμο.
Αλλά και οι σκέψεις να βρεθεί άλλος χώρος σε οικόπεδο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη αντιμετωπίστηκε με κάθετη άρνηση από τον δήμο αυτό, κι έτσι επανήλθε η ιδέα για τα ιαματικά Λουτρά Θέρμης, οικόπεδο που είχε προτείνει ο Γιάννης Μπουτάρης και για το προσφυγικό.
Το πώς θα αντιδράσει ο Δήμος Θέρμης σε μια τέτοια προοπτική, από τη στιγμή που αντέδρασε στην πιθανότητα κατασκευής χώρου υποδοχής προσφύγων, παραμένει θολό.
Χαρακτηριστική της κατάστασης η δήλωση στην «Εφ.Συν.» του Ανδρέα Κουράκη, δημοτικού συμβούλου της παράταξης Μπουτάρη, που σημειώνει ότι «η πρόταση που αποσύρθηκε είχε προβλήματα, αλλά θα πρέπει να τελειώνουμε κάποια στιγμή δείχνοντας ότι αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και προσοχή σε ποια περιοχή θα γίνει το αποτεφρωτήριο». http://www.efsyn.gr