Ακριβά «ραβασάκια» για έλλειψη ασφάλισης και ΚΤΕΟ

Την άποψη ότι τα capital controls έχουν τη θέση ενός δημόσιου αγαθού υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,
Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας στον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, πρόεδρο της ένωσης, που υποστήριξε ότι «τα capital controls έχουν μεγαλύτερο κόστος από όφελος» -τονίζοντας ότι «δεν επιβλήθηκαν από καπρίτσιο, αλλά για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων, για τη διαφύλαξη της χρηματοδοτικής ευστάθειας της χώρας, και η ασφαλιστική αγορά πρέπει να το εμπεδώσει αυτό».
Σε ό,τι αφορά στα ανασφάλιστα οχήματα, αυτά, σύμφωνα με την ένωση, είναι περίπου ένα εκατομμύριο και τα διαφυγόντα κέρδη του κράτους περί τα 26 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από τις ασφαλιστικές ή φόρους.
Τις επόμενες ημέρες 600.000 κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν «ραβασάκια», καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση και σύντομα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποστολή τουλάχιστον 600.000 ειδοποιητηρίων, εντός 10 ημερών, στους οδηγούς για να ασφαλίσουν τα οχήματά τους πληρώνοντας όχι μόνο το κόστος των ασφάλιστρων αλλά και πρόσθετο τέλος 250 ευρώ, υπό μορφή παράβολου, το οποίο θα αποδίδεται στην ασφαλιστική εταιρεία.
Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης επιβάλλεται πρόσθετο πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα διοικητικές συνέπειες: αφαίρεση πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, «ραβασάκια», θα λάβουν και 800.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, με πρόστιμο 150 ευρώ.http://www.efsyn.gr