Ιρακινοί πρόσφυγες φιλούν το δάπεδο επιστρέφοντας από τη Φινλανδία στη Βαγδάτη

Με δάκρυα στα μάτια, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τους συγγενείς τους αλλά και το…
δάπεδο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, Ιρακινοί πρόσφυγες που ζούσαν από πέρσι στη Φινλανδία επέστρεψαν με δική τους θέληση στη χώρα τους.
Σύμφωνα με τη Daily Mail πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει μέχρι τη Φινλανδία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή αλλά μάλλον δεν άντεξαν τη ζωή στην παγωμένη χώρα της Σκανδιναβίας.
Στις φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters φαίνονται άνθρωποι που φιλούν το πάτωμα, με την επιστροφή στην πατρίδα τους, κλαίγοντας με ανακούφιση.
Οι αιτούντες άσυλο στη Φινλανδία αυξήθηκαν από 3.600 το 2014 σε 32.500 το 2015! Σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών ήταν νεαροί Ιρακινοί άνδρες αλλά αρκετοί άλλαξαν γνώμη και επέστρεψαν στη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, περίπου 4.100 αιτούντες άσυλο έχουν μέχρι στιγμής ακυρώσει την αίτησή τους και εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 5000 τους επόμενους μήνες.
Οι περισσότεροι είπαν στις υπηρεσίες μετανάστευσης πως ήθελαν να επιστρέψουν κοντά στις οικογένειές τους ενώ κάποιοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους σχετικά με τη ζωή στη Φινλανδία.
Ο Tobias van Treeck από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης εξήγησε πως κάποιοι απογοητεύτηκαν από τις συνθήκες στη Φινλανδία και τις χρονοβόρες διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή δεν ήταν τα πράγματα όπως τους τα είχαν περιγράψει οι λαθροδιακινητές που πλήρωσαν για να τους μεταφέρουν εκεί.
Το 80% των μεταναστών που επιστρέφουν είναι Ιρακινοί ενώ μόνο 22 από τους 877 Σύρους και 35 από τους 5214 Αφγανούς που ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία πέρσι ζήτησαν να γυρίσουν στις πατρίδες τους
«Ο γιος μου είναι άρρωστος, πρέπει να γυρίσω σπίτι», έλεγε την περασμένη εβδομάδα η Alsaedi Hussein, έτοιμη να επιστρέψει στη Βαγδάτη ενώ ο ταξιδιωτικός πράκτορας Muhiadin Hassan- από τη Σομαλία- τόνιζε πως κλείνει 15-20 εισιτήρια για Βαγδάτη καθημερινά.
migrnafilansm1 migrnafilansm2 migrnafilansm3 migrnafilansm4 migrnafilansm5 migrnafilansm6
http://www.newsbeast.gr