Κόντρα και για το διαδίκτυο

Η ευρεία πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τον διαγωνισμό για τις
τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο, ενώ τη σημαία των αντιδράσεων σήκωσε χθες το Ποτάμι, ύστερα από μια αμφιλεγόμενη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Ο νέος «χορός» των αντιδράσεων ξεκίνησε με τη Σεβαστουπόλεως να καταγγέλλει τους «μεγάλους λογοκριτές του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς από το Ποτάμι επικαλούνταν δηλώσεις του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, σύμφωνα με τις οποίες εκείνος θα κρίνει σε ποιες ιστοσελίδες θα δίνεται κρατική διαφήμιση. «Τα κριτήρια; Μεταξύ άλλων η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ποιος θα το κρίνει; Ο υπερ-γενικός», ανέφερε το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη.
Λάδι στη φωτιά έριξε και μια τοποθέτηση του Χρ. Βερναρδάκη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο οποίος, απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα, τόνισε χαρακτηριστικά λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης:
«Μία από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η αυτονόμηση των μέσων ενημέρωσης».
Στη συνέχεια τροποποίησε ελαφρώς τα λεγόμενά του και μίλησε για την «αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διά μέσου των ΜΜΕ, τα οποία δεν είναι δημοκρατικά, αλλά κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση».

«Μια απίστευτη δήλωση»

Η Σεβαστουπόλεως σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «απίστευτη» δήλωση του αν. υπουργού, η οποία «επιβεβαιώνει με τον πλέον κυνικό τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ενημέρωση: τη θέλει απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ομως στις Δημοκρατίες τα ΜΜΕ είναι αυτόνομα, όχι ελεγχόμενα».
Η κυβέρνηση δεν άφησε αναπάντητη την κριτική του Ποταμιού και σε ενημερωτικό της σημείωμα επικρίνει το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη ότι βασίζεται σε ανώνυμο και ψευδές δημοσίευμα. Στη συνέχεια κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη εκστρατεία λάσπης» και επισημαίνει ότι «αν η ύπαρξη διαφάνειας βαφτίζεται χειραγώγηση, αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα».
Από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για κανένα νομοσχέδιο, αλλά για ήδη ψηφισμένη διάταξη, σύμφωνα με την οποία η εγγραφή των επαγγελματικών ενημερωτικών ιστοσελίδων στο σχετικό Μητρώο online Media είναι εθελοντική και αφορά στοιχεία όπως την ιδιοκτησία, τη διεύθυνση και τον αριθμό των εργαζομένων.
Το εν λόγω Μητρώο θα χρησιμοποιείται και για την προστασία των ιστοσελίδων από περιπτώσεις λογοκλοπής των δημοσιευμάτων τους, ενώ θα διασφαλίζει πως η κρατική διαφήμιση δε θα δίνεται με σκανδαλώδεις τρόπους όπως μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ του υπουργείου Υγείας, αλλά σε επιχειρήσεις «με σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και διάφανη μετοχική σύνθεση».
Σχολιάζοντας την απάντηση της κυβέρνησης, το Ποτάμι υπογράμμισε ότι η ένταξη στο Μητρώο θα ήταν προαιρετική αν δεν ήταν προϋπόθεση για την παροχή κρατικής διαφήμισης: «Δηλαδή αν δεν έρθεις μαζί μας δεν έχει διαφήμιση. Το Μητρώο είναι κυβερνητικό, γιατί δεν λειτουργεί υπό κάποια ανεξάρτητη αρχή, αλλά υπό την ευθύνη του υπερ-γενικού γραμματέα Ενημέρωσης».
Σημειώνεται ακόμη ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης υπέβαλε χθες στη Βουλή αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, προκειμένου να φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία όλα τα έγγραφα και τις απαντητικές επιστολές των πρεσβειών αναφορικά με το καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών που ισχύει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. «Η κυβέρνηση θέλει να παραπλανήσει τη Βουλή», κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.http://www.efsyn.gr