Σχολικά κτίρια για πούλημα;

Ψηφίστηκε την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στη Βουλή το πέρασμα των Κτιριακών Υποδομών, της κατασκευαστικής εταιρείας του δημοσίου υπεύθυνου για την κατασκευή των σχολείων, των νοσοκομείων και των δικαστηρίων,  στην «Εταιρεία Δημοσίων
Συμμετοχών», δηλαδή στο διαβόητο «υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων».
Μαζί με το ρεύμα, το νερό, το Μετρό της Αθήνας, η κατασκευαστική εταιρεία του Δημοσίου και όλη η ακίνητη περιουσία του, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων 1.986  σχολικά κτίρια και 155 οικόπεδα που προορίζονται για την κατασκευή σχολείων, περνούν στο «υπερταμείο», ως «προαπαιτούεμενο» από τους θεσμούς.
Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι «δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση», ο ίδιος ο χαρακτήρας του Υπερταμείου τη διαψεύδει: πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία, με διορισμένα συμβούλια, που δίνει λόγο απευθείας στους δανειστές χωρίς καμιά μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης!
Με άλλα λόγια μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχαρακτηριστούν τα κτίρια ή τα οικόπεδα που έχουν απαλλοτριωθεί για σχολική χρήση αν εμφανιστεί αγοραστής! Εξάλλου οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της ενέργειας και των υποδομών περιλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ ανά τον κόσμο, με τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.
Ήδη οι επιχειρηματικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, κυρίως μέσω των ΣΔΙΤ, έχουν βάλει χέρι στη σχολική στέγη. Η ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά των «Κτιριακών Υποδομών» αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στην πολύπαθη σχολική στέγη, που όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές τονίζει πως είναι απαράδεκτο να επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση και κερδοσκοπική εκμετάλλευση της περιουσίας, του έργου και των υπηρεσιών του μοναδικού τεχνικού φορέα του Δημοσίου για τη Σχολική στέγη, τις υποδομές Υγείας, Δικαιοσύνης και άλλα δημόσια κτίρια.
Η ΚτΥπ ΑΕ που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο 2013 είναι το προϊόν της συγχώνευσης τριών δημόσιων κατασκευαστικών εταιρειών: της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ [υπεύθυνη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό νοσοκομείων], της ΟΣΚ ΑΕ με τις διευρυμένες της αρμοδιότητες [υπεύθυνη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό σχολείων καθώς και με την αρμοδιότητα για την υλοποίηση των εν εξελίξει έργων της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου ΚΕΔ ΑΕ] και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ [υπεύθυνη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό δικαστηρίων και σωφρονιστικών καταστημάτων].
Ο Χρήστος Σπίρτζης μαζί με άλλα στελέχη της Κυβέρνησης προβάλλουν αμφιλεγόμενα επιχειρήματα για να υπερασπιστούν το πέρασμα των ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υποοδμών σημείωσε πως δεν θα υπάρξει ιδιώτης να αγοράσει μια εταιρεία με 800 εκ. ευρώ δάνειο, παρά μόνο ο Ιησούς Χριστός!
«Δεν μπορεί με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα και όσοι άλλοι τους σιγοντάρουν στη Βουλή, να υπάρχει ιδιώτης που θα πάρει εταιρεία με 800 εκατ. δάνειο και χωρίς περιουσία. Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα μπορούσε», ήταν η ατάκα του υπουργού, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε: «Δεν μπορεί ένας οργανισμός που δεν έχει περιουσία, που έχει απίστευτο χρέος και οφειλές από το παρελθόν να λέμε ότι πάει για ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι του Χουντίνι».
Διαφορετική, πάντως, ήταν η άποψη των φορέων που κλήθηκαν στη Βουλή, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις του. Ενδεικτικά, ο Μανώλης Δανδουλάκης πρόεδρος του σωματείων εργαζομένων της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών χαρακτήρισε «εγκληματική» την ένταξη στο Υπερταμείο «της εταιρείας που κατασκευάζει σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια» και συμπλήρωσε ότι «βάζουν σε ένα τσουβάλι όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να γίνει η ένταξη στο υπερταμείο»!
Όπως αναφέρει και στην σελίδα της η ΚΤΥΠ έχει παραδώσει διάφορα έργα, όπως η Ράλλειος σχολή του Πειραιά, δημοτικά, νηπιαγωγεία, υγειονομικά κτίρια.
Έχει συντηρήσει επίσης, τον Άρειο Πάγο, το Εφετείο Αθηνών, τα διοικητικά δικαστήρια Αθηνών και άλλα.
Το τελευταίο διάστημα παραδόθηκαν ή θα παραδοθούν άμεσα συνολικά πάνω από 50 έργα: Παιδείας (Ράλλειος Πειραιά, 13ο Δημ. Σχολ. Καλλιθέας, 1ο & 2ο Λύκεια Αργοστολίου, Νηπιαγωγεία, 23 έργα ΣΔΙΤ προϋπολ. 112 εκατομ. € κ.ά.), Υγείας (Γενικό Νοσοκ. Θήρας, που εγκαινιάστηκε μάλιστα από τον πρωθυπουργό, Γενικό Νοσοκ. Σύρου, Κέντρο Υγείας Λεχαινών, Γενικό Νοσοκ. και Κέντρο Υγείας Φιλιατών), Δικαιοσύνης (Παρεμβάσεις-Συντηρήσεις στον Άρειο Πάγο, στο Εφετείο – Ειρηνοδικείο – Πρωτοδικείο Αθηνών, στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου).
Μέσα στο επόμενο διάστημα, η εταιρία θα παραδώσει προς χρήση επιπλέον 24 έργα σχολικής στέγης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην τελική φάση κατασκευής, σε όλη την Ελλάδα και χρηματοδοτούνται κι αυτά από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, εξελίσσεται η σταδιακή παράδοση των 21 σχολικών συγκροτημάτων που κατασκευάζονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Ήδη έχουν παραδοθεί έξι σχολικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Ίλιο, Γέρακα, Πεντέλη (2 σχολεία) και Κερατσίνι καθώς και ένα κλειστό γυμναστήριο στην Πεντέλη.http://www.efsyn.gr/