Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Ως εδώ! Καμιά ανοχή στους βιασμούς

Καμιά ανοχή στους βιασμούς, ο βιασμός είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα εξουσίας και επιβολής, που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος, υπογραμμίζει η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων
(ΓΓΙΦ), Φωτεινή Κούβελα, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βιασμών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι ένα έγκλημα που μας αφορά όλες και όλους, προσθέτει, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Επιπλέον μας αφορά γιατί στις κοινωνίες μας επικρατεί η κουλτούρα του βιασμού. Η βαθιά δηλαδή, χαραγμένη πεποίθηση ότι: Οι γυναίκες έχουν υποχρέωση να προσέχουν (που πάνε, τι φοράνε, πως και με ποιον μιλούν), ώστε να μην πέσουν θύματα βιασμού και όχι ότι οι άντρες έχουν υποχρέωση να μην βιάσουν! Δεν υπάρχει αιτιολογία για την παραμικρή ανοχή, τονίζει εμφατικά, σημειώνοντας ότι «ο ρόλος της συντεταγμένης πολιτείας είναι να συμβάλει πολύπλευρα με όλες τις δυνάμεις της στην εξάλειψη της έμφυλης βίας και του βιασμού ειδικότερα, με την ενίσχυση των δομών και των πολιτικών, που στόχο έχουν την προστασία των θυμάτων». H αντιμετώπιση των καταγγελλόμενων βιασμών οφείλει να είναι άμεση και αποφασιστική, με σεβασμό στα θύματα, τόσο από τις διωκτικές αρχές όσο και από τα δικαστήρια.
Δεν είναι λίγες οι φορές, συνεχίζει η κ. Κούβελα, που η «υπηρεσία μας έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για την καθυστέρηση της αντίδρασης των διωκτικών αρχών ή εκείνων που επιτυγχάνονται στα δικαστήρια, ιδίως μέσω της παρελκυστικής πολιτικής των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων βιασμού». Από την άλλη, συνεχίζει, οι πάσης φύσεως καθυστερήσεις εξουθενώνουν τα θύματα, ψυχολογικά και οικονομικά (ιδίως όταν το θύμα κατοικεί μακριά από τον τόπο εκδίκασης - ενίοτε και στο εξωτερικό) και συμβάλλουν στο διασυρμό και την ενοχοποίησή τους. Η ΓΓΙΦ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει αναπτύξει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, (εκπαιδεύσεις αστυνομικών) και θα συνεχίζει με τους φορείς απονομής της δικαιοσύνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα της ΓΓΙΦ είναι η κύρωση της διεθνούς «Σύμβασης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Πρόκειται για τη λεγόμενη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, 2011, το πρώτο νομικώς δεσμευτικό κείμενο, το οποίο ορίζει τις μορφές που προσλαμβάνει η βία κατά των γυναικών και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψή της, την προστασία των θυμάτων και για την παύση της ατιμωρησίας.
Παράλληλα, ολοκληρώνει η κ. Κούβελα, η έμφυλη βία συνιστά έναν τομέα άμεσης προτεραιότητας για το νέο, επικαιροποιημένο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016 - 2020» (ΕΣΔΙΦ), που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ σημαντικές πλευρές για την συνολική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ενσωματώνονται και στο σχέδιο νόμου για την ουσιαστική ισότητα των Φύλων που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΙΦ. http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη