Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή αυτού του τρόπου προστασίας σε πολλά κράτη μας δείχνει ότι είναι πραγματοποιήσιμη και με ικανο­ποιητικά αποτελέσματα. Όχι μόνο έχει οικονομικούς στόχους, αλλά παρέχει προστασία στο έδαφος, στα οικόσιτα και στον καταναλωτή.


Η βιολογική προστασία στηρίζεται κυρίως στην βοήθεια των ωφέλιμων εντόμων, πουλιών τα οποία κατατρώγουν τα βλαβερά παράσιτα.
Οι χρυσόπιλοι τρέφονται με μελίγκρα (αφίδα). Πραγματικά αδηφάγες ωστόσο είναι οι νύμφες.
Χωρίς έντομα ένας κήπος είναι νεκρός. Ανάμεσα στα αμέτρητα είδη υπάρχουν και αρκετά που προκαλούν ζημιές, αλλά και πολλά, που περιορίζον τα επιβλαβή σαν φυσικοί εχθροί. Ένα παράδειγμα αποτελεί ο χρυσόπιλος με τα φτερά που κάνουν γαλάζιες ανταύγειες. Τα θηλυκά γεννούν μέχρι και 20 αβγά στο κάτω μέρος των φύλλων και των κλαδιών. Από αυτά βγαίνουν οι νύμφες-χρυσόπιλοι οι οποίες στη διάρκεια του χρόνου εξέλιξης τους εξουδετερώνουν μέχρι και 500 μελίγκρες (αφίδες).
Οι σκαντζόχοιροι χρειάζονται χώρο για να μπορούν να κυνηγήσουν. Εκεί που ζουν τα φίδια δεν αποτελούν πρόβλημα, διότι οι σκαντζόχοιροι  αρέσκονται να τα κυνηγούν την νύχτα.

Επίσης, τελικά, οι βιοκαλλιεργητές έχουν δοκιμάσει με πολύ καλά αποτελέσματα διάφορα εκχυλίσματα άγριων βοτάνων. Είναι ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, χωρίς υπολείμματα στα προϊόντα και παρασκευάζονται από τον ίδιο τον βιοκαλλιεργητή με μηδαμινά έξοδα.

Έξυπνοι τρόποι καταπολέμησης εντόμων και ασθενειών

• Σκόνη από τσόφλια αυγών: απωθεί τα μυρμήγκια.
• Σαπούνι: Αραιώνουμε μαλακό σαπούνι και ραντίζουμε. Το πράσινο σαπούνι, αραιωμένο σε πολύ νερό μαζί με 5% οινόπνευμα διώχνει τα έντομα (αφίδες, τετράνυχο).
• Μπύρα: Σε κουτάκια παραχωμένα ίσα με το έδαφος, προσελκύονται από τη μυρωδιά της τα σαλιγκάρια και πέφτουν στο βαθύ κουτί.
• Πριονίδια: Ξηρά πριονίδια σκορπάμε γύρω από τα μικρά λάχανα. Έτσι προστατεύουμε τα φυτά από τα σαλιγκάρια.
• Ωφέλημα έντομα: Στο εμπόριο πωλούνται πασχαλίτσες. που τρώνε μελίγκρες.
• Βραστό νερό: Το ρίχνουμε πάνω και μέσα στις φωλιές των μυρμη­γκιών και στην τρύπα του κρεμυδοφάγου.
• Στάχτη από ξύλο: Τη ρίχνουμε πάνω στα βρεγμένα φυτά του κήπου και στο χώμα, για να τα προφυλάξουμε από τα σαλιγκάρια και διάφορα έντομα.
• Φυτικά εκχυλίσματα: Παρασκευάσματα που μπορεί να φτιάξει, ο ίδιος ο βιοκαλλιεργητής. Έχουν δοκιμαστεί στην πράξη υδατικά εκχυλίσματα από σκόρδο, κρεμμύδι, πολυκόμπι, τσουκνίδα, μελισσόχορτο με θετικά αποτελέσματα. Επίσης ενισχύουν το φυτό.
• Παγίδες: Πολύ χρήσιμες. Άλλες μπορούν να παρακολουθούν τον πληθυσμό ενός εντόμου και άλλες να τον μειώνουν (δακοπαγίδες κ.α.).
• Διάφορα μικροβιακά εντομοκτόνα, με τα οποία αφήνουμε ελεύθερα βακτήρια που κατατρώγουν τις κάμπιες (βάκιλος θουριγγίας).
• Σπορά κατιφέδων: Δίπλα σε λαχανικά. Είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των νηματωδών.
Πηγή:.valentine