Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις 50%...

Mετά την αιφνιδιαστική περικοπή 5.500 συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Μάιο ήρθε η ώρα οι αντίστοιχες περικοπές να εφαρμοστούν και στις συντάξεις χηρείας του δημόσιου τομέα...

Ο νόμος του 2019 (Ν.4611/19) προβλέπει ότι στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Έστω ότι το προ φόρου ποσό που καταβαλλόταν στον θανόντα ήταν 1.000,00 €.

Η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια στα 700 ευρώ.

Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 350 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ. Επομένως η παρακράτηση συνολικά για τα δύο χρόνια θα ανέρχεται σε 8.160 ευρώ ( 340 ευρώ Χ24 μήνες).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 4611/19), ο δικαιούχος λαμβάνει για μία τριετία σύνταξη χηρείας στο 70% της αρχικής. Μόλις παρέλθει η τριετία, αν ο δικαιούχος λαμβάνει άλλη σύνταξη ή συνεχίζει να εργάζεται τότε, αυτόματα η σύνταξη χηρείας μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στο 35% της αρχικής.
 
Τι ακριβώς αλλάζει και τα σημεία αγκάθια στο Εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας εξήγησε o Εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος.

«Κυρίως οι περικοπές εστιάζονται στο εξής. Υπήρχε μία διάταξη που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ σύμφωνα με την οποία αν κάποιος λαμβάνει δική του σύνταξη και λαμβάνει σύνταξη χηρείας μετά τα τρία χρόνια η σύνταξη χηρείας μειώνεται υποχρεωτικά στο μισό. Δηλαδή από το 70% που είναι σήμερα πηγαίνει στο 35% μετά από τα τρία χρόνια. Το τονίζουμε. Η διάταξη αυτή είχε μείνει ανεφάρμοστη. Καθυστέρησε να υπάρξει ενημέρωση του λογισμικού. Όταν ενημερώθηκε το λογισμικό ξαφνικά οι δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας είδαν ξαφνικά να περικόπτεται κατά 50%. Αυτό έγινε κατ’ εφαρμογή του νόμου. Δυστυχώς όμως συνέβη και σε περιπτώσεις που οι δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας δεν εργάζονταν ή δεν ελάμβαναν δική τους σύνταξη. Γιατί μόνο αν εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη θα υφίστανται αυτή την περικοπή. Έγινε λοιπόν ίσως μία οριζόντια περικοπή σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση. Οι άνθρωποι φυσικά είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται χωρίς λόγο. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει αυτή η αποκατάσταση στις αμέσως επόμενες καταβολές. Ουσιαστικά μιλούμε για μία διάταξη που είναι σε ισχύ. Έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, δηλαδή είναι ψηφισμένο από το 2019 (Μάιο) και έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τότε».   
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσους αφορά αυτή η περικοπή σημείωσε:

«Δεν έχουν υπολογιστεί για να είμαι ειλικρινής ακόμα τα νούμερα. Το υπουργείο Εργασίας αυτή τη στιγμή κάνει αναζήτηση που έχει κάνει το σφάλμα. Δεν έχει ακόμα τον αριθμό. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αφορά εκατοντάδες ασφαλισμένους. Εγώ θα έλεγα και εκατοντάδες χιλιάδες αλλά κρατάω μία επιφύλαξη γιατί δεν έχουμε νούμερα».   
Για το αν υπάρχει μία μείωση ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας εξήγησε: «Υπάρχει όσον αφορά τις συντάξεις. Θα και η διαφορά του αποβιώσαντος και του επιζώντος συζύγου ανεξαρτήτως της μέτρησης των ετών της διάρκειας του γάμου. Δηλαδή μπαίνει και η παράμετρος της διαφοράς ηλικίας. Υπολογίζεται μία περικοπή της τάξεως του 1,25%. (…) Τιμωρούνται ουσιαστικά οι μεγάλες διαφορές. Είναι ένα πέναλτι στο συναίσθημα»...

libre.gr