Η παραδοσιακή ιταλική torta di nonna.Η «τούρτα της γιαγιάς»

Υλικά

  • Για την κρέμα
  • 250 γρ. ζάχαρη κατά προτίμηση κρυσταλλική
  • 700 ml γάλα
  • 6 κρόκους αυγών
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • λίγο αλάτι
  • μισό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 70 γρ. βούτυρο
  • Για τη ζύμη
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • λίγο αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 αβγά
  • αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
  • 20 γρ. κουκουνάρι          

    Εκτέλεση

    Βήμα 1
    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μισή ζάχαρη και το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Στο μίξερ βάζουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
    Βήμα 2
    Βάζουμε στην κατσαρόλα το αλάτι και τη βανίλια, το βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε με μια κουτάλα το μείγμα από το μίξερ ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα. Κλείνουμε το μάτι, προσθέτουμε το βούτυρο και μεταφέρουμε σε ένα ταψί που το καλύπτουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
    Βήμα 3
    Σε ένα μπολ φτιάχνουμε την ζύμη, βάζοντας το βούτυρο, το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια στιβαρή κι ομοιόμορφη ζύμη. Κόβουμε τα 2/3 από τη ζύμη και τα απλώνουμε σε μια φόρμα περίπου 30 εκατ. με αποσπώμενη την βάση της. Καλύπτουμε με μια δεύτερη μεμβράνη τη βάση και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μιάμιση ώρα.
    Βήμα 4
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Απλώνουμε την κρέμα στη βάση της τάρτας μας, ενώ το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης το απλώνουμε με πλάστη μέχρι να γίνει όσο η φόρμα. Τοποθετούμε πάνω από την κρέμα και πιέζουμε μέχρι να κολλήσει με το γείσο της βάσης.
    Βήμα 5
    Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι, αλείφουμε με τον κρόκο και απλώνουμε το κουκουνάρι. Ψήνουμε για μια ώρα.   www.newsbeast.gr