Χωριάτικο ψωμί

Προετοιμασία: Ζύμωμα στο χέρι 10΄-12΄, Ζύμωμα με μίξερ 6΄-8΄, Αναμονή 75΄-80΄, Ψήσιμο 55΄

350 γρ. αλεύρι άσπρο (Τ. 70%) από μαλακό στάρι.

350 γρ. αλεύρι κίτρινο (τύπου Μ) από σκληρό στάρι

10 γρ. αλάτι

14 γρ. μαγιά νωπή (στα ψυγεία των σουπερμάρκετ)

420 γρ. νερό (χλιαρό  πρoς κρύο το καλοκαίρι, χλιαρό πρoς ζεστό τον χειμώνα)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος ρίχνουμε και το αλάτι. (Προσοχή πριν το ανακάτεμα, μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά.)

Για να ομογενοποιηθεί η ζύμη με το χέρι μας τη ζυμώνουμε 10-12 λεπτά πασπαλίζοντάς τη με αλεύρι προς το τέλος του ζυμώματος.

Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ αναμειγνύουμε με τον ίδιο τρόπο 6-8 λεπτά σε αργή ταχύτητα μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου και γίνει λεία.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ζυμώματος ξεκουράζουμε τη ζύμη για 30 λεπτά. Μετά την πλάθουμε σε σχήμα καρβελιού (στρογγυλό) ή φραντζόλας (στενόμακρο).

Τοποθετούμε το πλασμένο ψωμί σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πατάμε ελαφρώς το καρβέλι με την παλάμη μας. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε την επάνω επιφάνειά του με λίγο σουσάμι. Αφήνουμε το πλασμένο ψωμί να γίνει (φουσκώσει) 45-50 λεπτά σκεπάζοντάς το με ένα βαμβακερό πανί σε θερμοκρασία δωματίου.

Μετά το πέρας του χρόνου αναμονής, πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας την επιφάνεια της ζύμης. Εάν επανέρχεται στο αρχικό σημείο, αυτό είναι δείγμα ότι είναι έτοιμο για φούρνισμα.

Πριν το βάλουμε στον φούρνο χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαιράκι ή ξυράφι την επιφάνεια του ψωμιού.

Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο της κουζίνας (ηλεκτρική αντίσταση και αέρα) στους 230οC.

Ψήνουμε για 55 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο – με μια πετσέτα, για να μην καούμε, πιάνουμε το καρβέλι, το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε λίγο με τα δάχτυλα. Αν είναι έτοιμο, θα ακούσουμε κούφιο ήχο. Διαφορετικά το ψήνουμε άλλα 5-10 λεπτά.

Οταν ξεφουρνίσουμε το ψωμί, αλείφουμε ή ψεκάζουμε με λίγο νερό την  επιφάνειά του για να είναι πιο ξανθιά και ωραία στο μάτι.

Βγάζουμε το ψημένο ψωμί από το ταψί και το αφήνουμε σε σχάρα για να κρυώσει.    www.tovima.gr